Sport

A királyi gárda a Királyok Városában.

Rangos nemzetközi U 16-os férfi kosárlabda torna rendezője lesz Székesfehérvár január 31. és február 3.-a között. A Szent István Kupára ellátogat avilághírű  Real Madrid korosztályos gárdája is.

Kapcsolódó cikkek

„Hercegek viadala a királyok városában!” – a torna mottója igazán találó, hiszen ilyen rangos utánpótlás kosárlabda eseménynek még nem adott otthont a koronázó város. Ha más sportágak versenyrendszerébe is betekintünk, akkor igen ritka, hogy ilyen világhírű, és veretes szakmai munkát képviselő klubok elfogadják a meghívást egy magyarországi tornára. A Szent István Kupa mérkőzéseire a Vodafone Sportcsarnokban, valamint a Videoton Oktatási Központban kerül sor, és az eseményhez kapcsolódóan a záró napon megrendezik az Junior All-Star gálát is.

A tornán résztvevő csapatok névsora már első látásra is impozánsnak tűnik, hiszen Európa híres utánpótlás nevelő nemzetei és klubjai képviseltetik magukat. Így láthatjuk az Alicante, a Realmadrid Baloncesto (spanyolok), a Bayern München (német), a Cibona Zagreb (horvát), a KK Sombor (szerb), az Stelmet Zielona Góra (lengyel), a Magyar U16-os válogatott, és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia U16-os csapatait.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterének szívéhez közel áll a sportág, így talán nem véletlen, hogy a város a torna mögé állt, és egyik fő támogatója. „A fehérváriakon túl egy királyi csapatot is vendégül láthatunk, így minden egybe esik annak érdekében, hogy egy csodálatos sportesemény tanúi legyünk. Örömünkre szolgál, hogy Székesfehérvár, a Bajnokok Városa adhat otthont ennek a tornának, itt köztudottan szeretik a sportot, és tesznek is ezért.”  – hangsúlyozta.

Kiss Norbert sportért felelős államtitkár-helyettes szólt arról, hogy 13 évvel ezelőtt ő is ott volt a Dávid Kornél Kosársuli megalapításánál. „Az alapítvány olyan céllal jött létre, hogy egyszer talán majd tudnak egy ilyen jelentős csapatokat felvonultató tornát rendezni. Mindenesetre várom, hogy a robusztus madridi és szerb srácok ellen, hogyan fogják felvenni a harcot a mieink.” – fogalmazott a politikus, aki tagja a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségének is.

Dávid Kornél a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia megalapítója, az Alba Regia SC elnöke számára megadatott, hogy a világ legjobb bajnokságaiban pályára lépjen játékosként, igazán tapasztalhatta, hogy azokban az országokban mennyire komolyan veszik az utánpótlást. „Óriási dolognak tartom, hogy Székesfehérvár rendezhet egy ilyen tornát. Én erről már évek óta álmodtam, hiszen igazán ennek van értelme, mert a magyar fiatalok testközelből érezhetik, hogy milyen nemzetközi csapatok ellen játszani. Erre rendkívül kevés lehetőségük van, éppen ezért remélhetőleg a tornát nemcsak most, hanem az elkövetkező években is megrendeznénk.”  – tudtuk meg.

Szigetvári Zoltán a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia edzője nem titkolt örömmel mondta, hogy nagyon sokat szeretnének tanulni ezeken a meccseken. „Ebből hosszú, és rövidtávon is profitálunk, hiszen ez nemcsak a játékosoknak lesz tanulási lehetőség, hanem az edzők számára is. Életszerű szituációban láthatjuk, hogyan dolgozik egy olyan csapat, mint a Real. A csapattal nyolc éve dolgozom együtt, remélem, majd lesznek olyanok, akik a nagycsapat és a válogatott kapuit döngethetik Magyar viszonylatban jó szerkezetű csapatom van, majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég a nemzetközi porondon. Szeretnénk helytállni ebben az erős mezőnyben..

Az U 18-as All-Star Gálát érdemes lesz megtekinteni, annál is inkább, mert az U 18-as válogatottban több reményteljes játékos is szerepel. Zsoldos András szövetségi kapitány szólt arról, hogy a korosztályos tehetségek közül már bemutatkozhattak néhányan az NB I-ben, illetve sokan az első osztály előszobájában vannak már. „Bízom abban, hogy ezek közül a fiúk közül többen néhány év múlva már a magyar válogatott tagjai lesznek. Célunk, hogy a gálán megmutassuk, hogy nekünk is vannak értékeink, a teljes keretünk pályára lép.” – mondta a szakember. A 17.00 órakor kezdődő All Star-összecsapás előtt többek között sztárjátékosokkal lesz nyílt edzés, a meccs szüneteiben dobóversenyeket rendeznek majd, a lefújás után pedig zsákolóversenyt tartanak. A betétszámokra a tornán szereplő külföldi csapatok legjobbjai is meghívást kapnak.

A magyar érdekeltségű mérkőzéseket élőben az interneten a Fehérvár Médiacentrum, ezen a tornán debütáló közvetítésében láthatják az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik