Sport

Kézi-vb: egy baráti társaság tagjai a pályán meghalnak egymásért

Férfikézilabda-válogatott (férfikézilabda-válogatott, kézilabda válogatott, )
Férfikézilabda-válogatott (férfikézilabda-válogatott, kézilabda válogatott, )

A magyar válogatott megtette azt, amit kimondottan vagy kimondatlanul mindenki elvárt tőlük, bekerültek a kézilabda-világbajnokság legjobb nyolc csapata közé.

A férfi-kézilabdaválogatott hétfőn este ritkán látható koncentráltsággal párosuló pimasz, olykor mosolygós laza játékkal erőltette rá akaratát a lengyel válogatottra (27-19). Mocsai Lajos edző taktikai utasításainak köszönhetően Harsányiék fejben rendre ellenfelük előtt jártak, így hiába próbálkozott a lengyelek német edzője többféle támadásvariációval, idővel mindegyik meddővé vált, elhalt a rendkívül mozgékony falunkon. Márpedig az a csapat, amely képes tehetetlenné tenni ellenfele támadásvezetését, és emellett saját akcióit góllal fejezi be, az győzni szokott. Íme a siker értékelése a legautentikusabbak szájából.

Mocsai Lajos: “A siker alapja a szervezett védekezés volt, és ehhez párosult a nagyszerű kapusteljesítmény. Az ellenfél nagy lövőit sikerült lefognunk, és a folyamatos cserékkel mindig volt erő a védőfalunkban. Ahogy labdákat szereztünk, tudtunk gyors gólokat lőni, és még akkor sem tört meg a lendületünk, amikor emberfogással próbálták meg kivenni a játékosainkat. A világ legjobb nyolc csapata közé tartozunk, és ez óriási öröm a magyar kézilabdázásnak. A dánoknak is nekiugrunk, és az ilyen erővel, hozzáállással és koncentrációval ott is tudunk szép eredményt elérni.”

Mikler Roland 39 százalékosan védett, így rendkívüli biztonságot nyújtott a csapatnak: “Nagyon nagy feszültség volt bennem, mert tudtuk, hogy élet-halál küzdelem elé nézünk. Az is lett. Viszont a védekezésünk maximálisan működött, extra volt, ezt tükrözi a kevés kapott gólunk. Úgy készültem a mérkőzésre, hogy 60 percen keresztül kell maximálisan koncentrálni, hála istennek sikerült bravúrokat is bemutatni. Ma este még örülünk és holnaptól természetesen már a dámokra figyelünk.”

Mocsai Tamás hármat vállalt: „Nagyon agresszív védekezésből próbáltunk gyors támadásokat vezetni, gyorsítani próbáltuk az elején lassúnak tűnő játékunkat. Ezzel felőröltük a klasszis lengyel csapatot. Dánia világklasszis csapat, de ha már itt vagyunk, biztosan nem fogunk feltett kézzel kimenni a meccsre.”

Császár Gábor öt góljával a magyar csapat második legeredményesebb játékosa volt: “Annyira mély hullámba kerültem a vb alatt, hogy nehéz volt fejben összerakni a dolgokat. Majd jött a betegség is, úgyhogy ezért köszönet azoknak, akik segítettek nekem abban, hogy kilábaljak a gödörből. A mai mérkőzésen a jó isten kegyes volt hozzánk. Szerencsénk is volt, visszapattantak hozzánk a labdák, stb., amiért tettünk is. A siker lökést kell adjon ahhoz, hogy felvegyük a harcot a világbajnokság egyik legnagyobb esélyesével, Dániával. Én amúgy imádom Dániát, játszottam ott két évet. Ők egy nap pihenővel és azzal, hogy kint voltak a meccsünkön is, előttünk járnak.”

Végül a csapatkapitány, Harsányi Gergely: “Ez egy baráti társaság, amelynek a tagjai a pályán is meghalnak egymásért. Ma is kisegítettük egymást, a védekezés szenzációs volt, Mikler Roli fantasztikusan védett. Ezúttal rendkívül türelmesen és intelligensen játszottunk.”

Középdöntők eredményei és a további program:
A KÖZÉPDÖNTŐK EREDMÉNYEI
Szlovénia – Egyiptom 31-26
Spanyolország – Szerbia 31-20
Horvátország – Fehéroroszország 33-24
Magyarország – Lengyelország 27-19
NEGYEDDÖNTŐ
1. Dánia–Magyarország 01, 23 20.45 Barcelona
2. Franciaország–Horvátország 01, 23 21.30 Zaragoza
3. Németország–Spanyolország 01, 23 19.00 Barcelona
4. Oroszország–Szlovénia 01, 23 18.15 Zaragoza
ELŐDÖNTŐ
Dánia vagy Magyarország – Franciaország vagy Horvátország 01, 25 Barcelona
Németország vagy Spanyolország – Oroszország vagy Szlovénia 01, 25 Barcelona
BRONZMECCS
1. elődöntő vesztese –                      2. elődöntő vesztese 01, 26 19 Barcelona
DÖNTŐ
1. elődöntő győztese –                      2. elődöntő győztese 01, 27 17,15 Barcelona

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik