Sport

Djokovic maratoni csatában jutott tovább

Novak Djokovic (novak djokovic, )
Novak Djokovic (novak djokovic, )

Az Australian Open nyolcaddöntőjében Novak Djokovic közel ötórás csatában győzte le Stanislas Wawrinkát.

Az első helyen kiemelt szerb pocsékul kezdett a vasárnapi mérkőzésen, ráadásul a találkozó elején csúszott a cipője is, ettől pedig mintha elbizonytalanodott volna. Ellenfele, a 15. helyen rangsorolt Stanislas Wawrinka ki is használta ezt az átmeneti üzemzavart, az első szettet 6-1-re (!) nyerte meg, majd a másodikban is kidolgozott egy 4-1-es előnyt.

Novak Djokovic azonban nem az a játékos, aki feladná a küzdelmet, szép lassan elkezdett visszakapaszkodni a mérkőzésbe, az önbizalma pedig fokozatosan jött vissza. A második játszmát végül 7-5 arányban megnyerte.

A harmadik etap 4-4-ig volt kiegyenlített, ekkor a szerb elvette ellenfele adogatójátékát, majd a sajátját magabiztosan hozva átvette a vezetést a nyert szettek tekintetében. A svájci az egyetlen esélyébe kapaszkodott a negyedik játékrészben, nevezetesen abba, hogy hozza a saját szerva gémjeit: ezt sikerrel megtette, majd a rendkívül izgalmas tie-breaket is megnyerte és egyenlített.

A döntő játszmát remekül kezdte Wawrinka, hiszen sikerült elvennie Djokovic adogatását, amit a szerb a következő játékban vissza is vett. 1-1 után Djokovic a hátizmát fájlalta, és szemmel láthatóan nehezen is mozgott miatta, így hirtelen 2-2-re módosult az állás. 4-4-nél Wawrinka breaklabdát hibázott, háromszor is, majd Djokovic a maga javára fordította a játékot és hozta az adogatását, pedig ezen a ponton nyerő helyzetbe kerülhetett volna a svájci.

A folytatásban egyikőjük sem tudott meglépni, fej fej mellett haladtak 11-10-ig, akkor azonban Djokovic két labdára volt a mérkőzés megnyerésétől. Wawrinka viszont a padlóról kapaszkodott vissza kétszer is, ám a harmadik meccslabdát már nem tudta hárítani, így Djokovic jutott be az Australian Open negyeddöntőjébe, ahol a szintén túlórázó cseh Thomas Berdych lesz az ellenfele.

A hölgyek között a lengyel Agnieszka Radwanska a szerb Ana Ivanovicot verte a vasárnapi nyolcaddöntőben, s ez már a 13. sikere volt sorozatban. A következő körben a kínai Li Nával néz farkasszemet. Radwanska Melbourne-be úgy érkezett, hogy a felevezető tornák közül Aucklandben és Sydneyben is diadalmaskodott.

Eredmények – Australian Open, nyolcaddöntő

Férfiak:
Berdych (cseh, 5.)-Anderson (dél-afrikai) 6-3, 6-2, 7-6 (15-13)
Ferrer (spanyol, 4.)-Nisikori (japán, 16.) 6-2, 6-1, 6-4
Almagro (spanyol, 10.)-Tipsarevic (szerb, 8.) 6-2, 5-1-nél Tipsarevic lábsérülés miatt feladta
Djokovic (szerb, 1.)-Wawrinka (svájci, 15.) 1-6, 7-5, 6-4, 6-7 (5-7), 12-10

Nők:
A. Radwanska (lengyel, 4.)-Ivanovic (szerb, 1.) 6-2, 6-4
Sarapova (orosz, 2.)-Flipkens (belga) 6-1, 6-0
Makarova (orosz, 19.)-Kerber (német, 5.) 7-5, 6-4
Li Na (kínai, 6.)-Görges (német, 18.) 7-6 (8-6), 6-1

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik