Sport

Kanadai hokisuli Svájcban

hoki (hoki, )
hoki (hoki, )

A Team Canada hokicsapata nyerte meg a Spengler Kupát 2012-ben, miután a torna döntőjében 7-2-re verte a házigazda Davost.

2012-ben is megrendezték Európa legmagasabban fekvő városában, a svájci Davosban a Spengler Kupát. A világ legidősebb, meghívásos hokitornájának idei döntőjében a címvédő házigazdák az Európában profiskodó kanadai játékosokból verbuválódott Team Canadával mérték össze az erejüket.

Az irigylésre méltó Vaillant Aréna bő 7 ezres lelátója természetesen a fináléra is megtelt (mindegyik meccset teltház előtt rendezték), ám a svájci szurkolóknak nem sok örömük lehetett ebben a háromszor húsz percben. Kanada már az első percben bevette a hazai kaput, majd az első harmadban még további két gólt ütött. A Davos azért nem adta fel, így Burgler góljának köszönhetően feléledési reményekkel mehetett az első szünetre a svájci együttes.

A második harmadban sem kellett sokat várni az első gólra, Smyth köszönt be másodszor, majd a fiatal Tavares is megzörgette a hálót, így a meccs felénél kapust kellett cserélnie a Davosnak. Ettől mintha tartást kapott volna a csapat, ám ez az elméletünk a harmadik játékrész kezdetén megdőlt, amikor a rutinos Jason Spezza 24 másodperccel az újrakezdés után tovább növelte csapata előnyét.

A Davos a folytatásban már beletörődött vereségébe, ezúttal a Bieltől kölcsönkapott, a 2007-es NHL-drafton az első helyen kiválasztott Patrick Kane sem brillírozott. Tavares idő közben tovább növelte a két együttes közti különbséget. A hazaiak még szépíteni tudtak az utolsó percekben, azonban a juharlevelesek így is 7-2-re nyertek és elhódították a Spengler Kupát – immáron tizenkettedik alkalommal, 2007 után először.

Az idei Spengleren egyébként a két döntős mellett a svácji Fribourg, az orosz Szalavat Julajev Ufa, a cseh Vítkovice Steel, illetve a német Adler Mannheim vett részt. Két, háromcsapatos csoportból az első kettő automatikusan bejutott az elődöntőbe, míg a maradék négy együttes negyeddöntőzött.

A torna eredményei

Torriani csoport:
Fribourg – Szalavat Julajev Ufa 5-1
HC Vítkovice Steel – Szalavat Julajev Ufa 4-5 – hosszabbításban
Fribourg – HC Vítkovice Steel 1-2

Cattini csoport:
Team Canada – Adler Mannheim 1-2 – hosszabbításban
HC Davos – Team Canada 0-5
Adler Mannheim – HC Davos 2-6

Negyeddöntők:
Fribourg – Adler Mannheim 5-2
HC Davos – Szalavat Julajev Ufa 7-5

Elődöntők:
Team Canada – Fribourg 5-1
HC Vítkovice Steel – HC Davos 4-5

Döntő:
Team Canada – HC Davos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik