Sport

NFL: Nagy csattanások, brutális ütközések

new england patriots (new england patriots, )
new england patriots (new england patriots, )

Az NFL-t sok mindenért lehet szeretni és nem szeretni, az viszont tény, hogy a legtöbb szurkoló a nagy ütközésekért is rajong.

Évről évre szabálymódosításokat hajt végre az amerikaifutball-liga vezetése, hogy megpróbálják elkerülni a játékosok sérüléseit, éppen ezért helyezték át a kezdőrúgás helyét a 30-asról a 35 yardos vonalra, hiszen így egy hosszú rúgás jó eséllyel a pályán kívül landol, csökkentve a kockázatát egy visszahordásnak, és egy bivalyerős ütközésnek.

Azonban sokan óvják attól a ligát, hogy egy idő után majd átesik a ló túlsó oldalára, hiszen minél inkább védik majd a futballistákat, annál kevésbé marad meg a játék lényege, hiszen ez a folyamat akár odáig is vezethet, hogy az irányítót meg sem lehet érinteni, mint most a rúgókat.

Persze ez csak vízió, hiszen az amerikaifoci épp azért ennyire kedvelt, mivel a szép megmozdulások és touchdownok mellett komoly csattanásokat és szereléseket is láthatnak a fanatikusok. Tegyük hozzá, van olyan terület, ahol tényleg mindent el kell követni azért, hogy megóvják az amerikaifutballistákat.

Ez pedig a fej, vagyis annak ütése, mely agyrázkódással jár. Erre fokozottan odafigyel az NFL, főleg mióta több pert is benyújtottak a liga ellen, mondván, nem törődnek eléggé az agyrázkódásokkal. Több egykori sportoló azért lett öngyilkos, mert komoly mentális leépülésen ment át, majd az agyát a tudománynak ajánlotta fel, hogy bizonyítsák be, az agyrázkódásoknak közük van a mentális leépüléshez. Ezért vetett véget saját kezűleg életének Junior Seau, a New England Patriots korábbi védője is.

A liga a 10. forduló után közzétett egy listát, melyen megtaláljuk a csapatok azon játékosait, akik az előszezon négy és a szezon tíz hete alatt agyrázkódást szenvedtek: 32 klub 77 játékosáról van szó.

A mérleg másik oldala viszont az, hogy ezek a játékosok tisztában vannak a kockázatokkal, mégis megszállottak, hiszen csak ehhez értenek, ezért kapják a pénzüket, és mindegyikük képes meghalni a pályán, bármilyen hátrányban is van csapata, nem véletlenül lehet látni olyat, amikor valaki még sisak nélkül is megpróbál szerelni, pedig annál veszélyesebb megmozdulás kevés van…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik