Sport

Kovács parádé, győzelemmel

Az FC Basel elleni EL meccs után újabb fontos rangadót nyert meg a Videoton FC, a DVSC-TEVA csapatát fektették két vállra, Kovács István vezérletével.

Azon tanakodtak az újságírók a meccs előtt, vajon ezúttal milyen összeállításban lép pályára a Videoton, két nappal az Európa-ligában aratott győzelem után. Kíváncsiak voltunk meglépi-e Paulo Sousa, hogy kihagyja ászait, és kizárólag a cserékkel, és a kiegészítő emberekkel veszi fel a küzdelmet riválisa ellen. Aztán kiderült, hogy most nem bízott semmit a véletlenre a portugál szakember, és a csütörtöki kezdő tizenegyből hatan, a cserék közül, pedig öten kaptak szerepet a rangadón.

Volt azért a vendégeknél is meglepetés, ugyanis a támadó Ibrahime Sidibét állította Kondás Elemér vezetőedző a védelem tengelyébe, míg a korábban biztos kezdőnek számító Bernáth Csaba megsérült a bemelegítés alatt, így helyére Nagy Zoltán jelölte. Mint később kiderült Kondás több védője is a maródiak listáját gyarapítja, így Szűcs István, Mészáros Norbert, Varga Róbert, és Máté Péter sem tudott a csapat segítségére lenni.

A hazaiak első nagy helyzete a 8. percben maradt ki, ekkor Filipe Oliveira ugratta ki a leshatáron Torghelle Sándort, aki kibújt Sidibe mögül, 8 méteres lövése azonban a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. Aztán a 22.– ben már nem hibázott a támadó. Kovács István szlalomozott végig három debreceni védő között, Sidibét kibillentette egyensúlyából, majd a bal oldalon kiugró, és teljesen egyedül hagyott Torghelle Sándor elé tálalt, aki jobbal, a jobb alsó sarokba csavart 8 méterről.

Bódi szabadrúgása után Coulibaly fejelt, Bozsovics órásit védett, majd a kipattanót a hálóba lőtte, de lesen volt, és Kassai játékvezető érvénytelenítette a találatot.

A 42. percben Álvaro Brachi indította Oliveirát, aki szorongatott helyzetből, 7 méterről jobbal a bal sarokra lőtt, de labdába az utolsó pillanatban még bele tudott érni Verpecz István. Majd az ezt követő szöglet kapu előtti kavarodás követte, Renato Neto elé került a labda, de ő kecsegtető helyzetben jobbal a kapu bal oldala mellé 6 méterről lőtt.

A szünet után valamelyest élénkebb játékkal rukkolt ki a kissé visszafogottnak tűnő Loki, igaz ezt elsősorban Rezes László beállításának is köszönhették. Ám újabb gólt mégis a vendéglátók értek el a 62. percben, amikor Torghelle indításával Oliveira lépett ki középen, majd 7 méterről, okosan helyezett a kivetődő Verpecz mellett a bal alsó sarokba.

Nem kellett sokáig várni a válaszra sem, igaz ehhez hathatós segítséget nyújtott Mladen Bozsovics is. Bódi jobb oldali szögletét megcsúsztatta egy vendégjátékos fejjel, a labda a kaputól 3 méterre levő Adamo Coulibaly elé került. Mladen Bozsovics mellé nyúlt, a debreceni csatár, pedig kihasználta a lehetőséget, és a kapu közepébe gurított.

A 75. percben azonban végképp eldöntötte a három pont sorsát az ellenállhatatlanul játszó Kovács István. A jobboldalon befűzte a védőket, majd Sidibe és Dejan Simac között középre adott az érkező, és néhány perce csereként beállt Nikolics Nemanjához, aki az ötösről a kapu közepébe lőtt. Még ugyan a lefújás előtt három perccel Czvitkovics Péter lőtt 28 méterről, a löket a bal felső sarok felé tartott, de Bozsovics bravúrral kiütötte.

Teljesen megérdemelten múlta felül a Vidi a sok hibával, és tompán játszó ellenfelét. Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy ez a siker megtört egy eddig meglehetősen negatív rekordot: 56 nap után győzött a piros-kék gárda a magyar pontvadászatban!

Jegyzőkönyv:

Videoton FC – DVSC-TEVA 3-1 (1-0)

Székesfehérvár, 2903 néző

Vezette: Kassai (Kispál, Takács G.)

Videoton FC: M. Bozsovics – Brachi, Caneira, Kaká, Szolnoki – Mitrovics, Tóth B. (Szekeres A., 64.) – Renato Neto, Kovács I. (Gyurcsó, 82.), F. Oliveira – Torghelle (Nikolics N., 71.). Vezetőedző: Paulo Sousa

DVSC: Verpecz – Nagy Z., Simac, Sidibe, Korhut – Varga J. – Bódi Á., Szakály P. (Czvitkovics, 79.), Bouadla (Pölöskei, 61.), Yannick (Rezes, a szünetben) – Coulibaly. Vezetőedző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Torghelle, F. Oliveira, Nikolics N. illetve Coulibaly

Edzőszemmel:

– Győzni szerettünk volna, ez volt a legfontosabb. Jól teljesítettünk, és egy ideje már vártunk erre a sikerre, hogy egy fontos mérkőzésen egy nagy klub ellen nyerni tudjunk. Ez ma sikerült, ami nagyon fontos a csapat. Kovács István nagyon különleges játékos, aki a mai mérkőzésen is hihetetlen dolgokat művelt. Igazi tehetség, és biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb dolgokat is véghez fog vinni. Remélem, hogy még többen jönnek majd ki a stadionba, hogy láthassák őt játszani. Nemcsak a Videoton, hanem a magyar futball számára is jó hetet zártunk.  – Paulo Sousa a Videoton FC vezetőedzője

– Az első félidőben gyengén és sok hibával játszottunk, ebből adtunk az ellenfélnek lehetőséget, hogy helyzeteket alakítson ki. A gólt is egy lefordulásból kaptuk, amikor a középpályán megindult Kovács és végigvitte. A második félidőben javítottunk a játékunkon, és úgy nézett ki, hogy ki tudunk egyenlíteni. De Kovács újra átvitte a labdát a védelmen, ilyen hibákat nem szabad elkövetni hátul. Sajnos ezeket ma elkövettük. A csapat tette a dolgát, kialakította a helyzeteket, ám ezeket nem tudtuk kihasználni. – Kondás Elemér a DVSC-TEVA vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik