Sport

Csodával határos módon menekült meg a bázisugró

Bázisugró (bázisugrás, bázisugró, )
Bázisugró (bázisugrás, bázisugró, )

A norvég bázisugró egy 1200 méteres szikla tetején felállított nyújtón pörögve akarta magát a mélybe vetni. A szerkezet azonban összeomlott alatta, ő a mélybe zuhant. Megúszta.

Richard Henriksen egy Eiskedal közeli, 1200 méter magas csúcsról készülődött ugráshoz a helyi tévé kamerái előtt. Henriksen már 20 éve bázisugró. Az amúgy teljesen hétköznapi, józan életet élő sebészként dolgozó férfi rendre lővigyázatos, ha a külső körülmények közül valamelyik kicsit is bizonytalan, elhalasztja ugrásait.

Az ötgyermekes családapa azonban legutóbbi ugrásánál előre nem látható veszéllyel szembesült. A terv szerint egy, a tornászok által használt nyújtót állított és rögzített a szakadék szélére, amelyről úgy nevezett Thomas körök (óriáskörök) után akart zuhanni, majd ernyőt nyitni.

Két fordulat után a nyújtója viszont összeomlott és bázisugró rossz ívben, a sziklákhoz egészen közel a mélybe zuhant. A vele lévők biztosra vették halálát, miután az ugró eltűnt a sziklaperem mögött.

Henriksen azonban gyorsan reagált az eseményekre, zuhanás közben nem a fejével, hanem a lábával ütközött a köveknek, így ki tudta nyitni az ejtőernyőt és épségben földet ért. “Miután láttam a videót, lefektettem a gyerekeket, olvastam és énekeltem neki. Akkor fogtam fel, hogy gyermekeimnek majdnem apa nélkül kellett felnőniük” – nyilatkozta a helyi tévének.

Íme a nagy túlélés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik