Sport

Így vallottak Armstrong ellen korábbi társai

A Tour de France hétszeres győztese rendszeresen doppingolt és egykori kerékpáros klubjuktól, a US Postaltól társai is tiltott szereket kaptak.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerdán azt közölte, hogy az amerikai csapat a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) is megküldött bizonyítékok – pénzügyi kimutatások, számlák, elektronikus levelek, kutatási adatok és teszteredmények – között Armstrong volt klubtársainak vallomásai is megtalálhatóak.

Az Armstrong ellen valló korábbi csapattársak:

Az Armstrong ellen valló korábbi csapattársak:

Frankie Andreau: Kilenc szezonom át voltak egy klubban, 2000-ben vonult vissza. Beismerte, hogy maga is doppingolt. Véletlenül szerzett tudomást arról, hogy Armstrong eritropoetint (EPO), tesztoszteront, növekedési hormont, szteroidot és kortizont szed.

Michael Barry: Négy szezonon át voltak csapattársak, vallomása szerint a US Postal vezetőitől és az orvosi stáb tagjaitól maga is kapott doppingszereket.

Tom Danielson: Egyetlen szezonban (2005) szerepelt együtt Armstronggal. Beismerte, hogy maga is doppingolt és a szereket a csapattól kapta.

Tyler Hamilton: Négy idényen át volt Armstrong klubtársa. A 2004-es athéni olimpián időfutamban megszerzett aranyérmétől doppingolás miatt utólag megfosztották. Beismerte, hogy tiltott szerekkel élt. Elmondta: látta, amint az 1999-es Touron Armstrong EPO-t és tesztoszteront a 2000-es viadalon pedig tesztoszteront vett be. Ez utóbbi versenyen ő és Armstrong is vértranszfúzión esett át, míg csapattársa 1999-ben és 2001-ben is adott neki EPO-t.

George Hincapie: Tizenegy szezonon át volt Armstrong társa és az egyetlen, aki mind a hét Tour-sikernél (1999-2005) segítette őt. Beismerte, hogy doppingolt. A csapat vérdoppingos programjának 2001 és 2005 között ő és Armstrong is részese volt. Tudta azt is, hogy társa EPO-t, valamint tesztoszteront szed. A nyomozóknak elmondta: az egyik spanyolországi verseny előtt Armstrong megtudta, hogy ellenőrizni fogják, ezért inkább visszalépett a viadaltól.

Floyd Landis: Három szezonban volt Armstrong segítője. A 2006-os Tour-elsőségétől tesztoszteron-használat miatt utólag megfosztották. Beismerte, hogy doppingolt. Elmondta – és könyvében le is írta -, hogy Armstrongtól 2002-ben tesztoszteront és EPO-t, 2003-ban pedig EPO-t kapott, ráadásul látta, hogy Armstrong 2004-ben maga is EPO-t szedett. A 2002-es és 2003-as Tour de France-on ő és Armstrong is vértranszfúzión esett át.

Levi Leipheimer: Öt idényben tekertek együtt. Beismerte, hogy doppingolt. 2009-ben Armstrong arról beszélt neki, hogy közvetítők útján továbbra is tartja a kapcsolatot a dopping doktorként ismert Michele Ferrarival.

Christian Vande Velde: Öt szezonon át volt Armstrong klubtársa. Beismerte, hogy doppingolt. Armstrong azt mondta neki, hogy jövője a csapatban attól függ, követi-e a klub doppingprogramját. Azt vallotta, hogy Armstrong akkori felesége, Kristen az 1998-as világbajnokságon kortizont adott a csapattársaknak.

Jonathan Vaughters: Két szezonban versenyzett együtt Armstronggal. 1998-ban látta, hogy társa EPO-t kap.

David Zabriskie: Négy szezonban szerepelt együtt Armstronggal. Elmondta, hogy a US Postal csapatfőnöke, Johan Bruyneel és Luis Garcia del Moral csapatorvos vezette be őt a doppingprogramba.

Az USADA saját hatáskörben Armstrongot már megfosztotta hét Tour-elsőségétől és örökre eltiltotta a versenyzéstől – jelenleg csak olyan sporteseményeken indulhat, amely nincs az adott sportágban regisztrálva a nemzeti szövetségeknél.

A 41 éves egykori sztár 1999 és 2005 között rekordot jelentő módon egymás után hétszer nyerte meg a világ legrangosabbnak tartott országúti kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik