Sport

Isten Veled Elnök úr!

Életének 65. évében, kedden elhunyt Dévényi Tibor nyugalmazott MÁV főtanácsos, a Székesfehérvári MÁV Előre SC ügyvezető elnöke, aki 1974-óta kisebb megszakítással a klub élén állt.

Tibi bácsi! Nem ezt beszéltük meg! Napra pontosan másfél hete hívtalak. Nem mondom, hogy a legjobb hangulatban találtalak, már kórházban voltál, de bíztam abban, hogy hamarosan jobban leszel, és ismét együtt megyünk a meccsekre. Keserű gombócok jöttek a torkomba, szinte fel se tudtam fogni, amikor megtudtam a hírt.

Fájdalmas, élőknek szóló kötelezettség a nekrológ írása, rossz, mert megemlékezünk valakiről, aki már nincs közöttünk, aki elment és soha többet nem fogjuk őt látni. Bár nem kifejezetten nekrológ írása a célom, mégis biztos érezhető lesz benne effajta kicsengés. Azok közé tartozom – megtiszteltetés volt számomra – akit barátjának tekintett. Nem vitás, a tíz év korkülönbség ellenére órákig el tudtunk beszélgetni az Életről, a sportról – mely többek között az Életet jelentette számára.

Szinte hihetetlen, hogy 1974-óta állt, ahogy ő nevezte „a kis vidéki vasutas munkásegyesület” élén. Rengeteg siker, csalódás övezte ezt a közel négy évtizedet, ott a síneken túl… A MÁV Előre SC három esztendeje ünnepelte megalakulásának százéves évfordulóját. Szinte biztos, hogy nélküle ezt a jubileumot nem érte volna meg ez a patinás egyesület. Nem túlzás azt mondani, hogy családja mellett az általa csak „Lokinak” becézett klub töltötte ki az Életét. „Felszínen kell maradnunk, meg kell menteni a klubot!” – mondta az utóbbi években nem is egyszer. Nem vitás felőrölte, és biztosan nem tett jó az egészségének az a harc, amelyet folytatott, sokszor eredménytelenül. Irányítása alatt – rettentően fiatalon, 30 esztendős volt akkor – lett első osztályú a labdarúgó csapat, amely aztán három éven át riogatta az ellenfeleket, pedig a klubot már a feljutás pillanatában elparentálta az akkori futball elit. Ugyanezt lehet elmondani az azóta már sajnos, anyagi okok miatt megszűnt női röplabda csapatról is, amelynek NB I -es tagsága, és sikerei kisebbfajta földindulást eredményeztek a sportágban.

Egy azonban biztos, hogy DÉVÉNYI TIBOR – így csupa nagybetűvel – örökre beírta magát a fehérvári sporttörténelembe.

Tibi bácsi, nyugodj békében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik