Sport

Beindult a nagy hokis keringő

A tengerentúli profi hokiligában bekövetkező lockout miatt a játékosok megkezdték az Európába vándorlást.

Miután a hétvégén bejelentették, hogy az NHL-ben szereplő jégkorongozókat képviselő szakszervezet, valamint a klubtulajdonosok köre nem jutott dűlőre az új kollektív szerződés kapcsán, beköszöntött a lockout. A tulajok kizárták a hokisokat az öltözőből és amíg nem jutnak egyezségre, addig nem is lesz szezon – az előszezon például már biztosan ugrik.

A pesszimistább vélemények szerint a mostani helyzet rosszabb, mint az előző, amikor is törölni kellett a komplett 2004-2005-ös idényt. Akkor esett meg először 1919 után, hogy egy évad végén nem emelték magasba a Stanley Kupát. Mivel a játékosok pénzt nem kapnak, így természetesen megkezdődött a vándorlás, a legtöbben érthetően Európa felé veszik az irányt. Már-már követhetetlenné váltak az események, annyian jelentették be, hogy máshol folytatják, köztük például a legnagyobb sztárok .

A leginkább vonzó állomás Svájc, Csehország, valamint természetesen Európa legerősebb bajnoksága, a KHL. Az orosz menők, mint például Alekszandr Ovecskin (Dinamo Moszkva), Pavel Datsjuk (AK-Bars Kazany), vagy Jevgenyij Malkin (Metallurg Magnyitogorszk) utóbbiba igazolnak, a cseh Jaromir Jagr pedig az Extraligát választotta, ahol az ő és az édesapja birtokában lévő Rytíri Kladnóban kergeti majd a pakkot.

Arra is akad példa, hogy valaki északi régi felé veszi az irányt, Jussi Jokinen hazatér Finnországba és a Karpat Oulut erősíti majd, Patrik Berglund pedig a St. Louis Blues mezét a svéd másádosztályban vitézkedő Vasterasére cseréli. Apropó Allsvenskan: Anze Kopitar, az NHL első szlovén születésű bajnoka is a svéd második vonalba tart, a pletykák szerint azért, mert testvére is ott játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik