Sport

A lány, aki beállította Michael Phelps rekordját

Jacqueline Freney (jacqueline freney, )
Jacqueline Freney (jacqueline freney, )

Jacqueline Freney - akárcsak az amerikai úszófenomén Pekingben - nyolc aranyérmet nyert a londoni paralimpiai játékokon.

Jacqueline Freney

„Seventh, I am in seventh heaven” – azaz „Ez a hetedik, én pedig a hetedik mennyországban vagyok” – mondta hatalmas mosollyal az arcán a 20 éves ausztrál versenyzőnő Jacqueline Freney, miután a londoni paralimpiai játékok úszóversenyein S7-es kategóriában megnyerte a 7. aranyérmét. Aztán másnap, szeptember 7.-án a 4 x 100-as vegyes váltó beúszójaként a nyolcadikat is megszerezte, amivel pontosan akkora sikert ért el, mint az amerikai csodaúszó Michael Phelps Pekingben. Csak éppen úgy, hogy ő cerebral palsy diplegiával, az alsó végtagok görcsös bénulásával született.

Ezzel a londoni paralimpiai parádés záróünnepségét követően egyértelműen ő lett a játékok legeredményesebb sportolója, egyben legnagyobb csillaga. Minden versenyszámban ahol elindult győzött, egymaga több aranyérmet nyert, mint egy hónappal ezelőtt a komplett ausztrál olimpiai csapat.

Jacqueline eredményével megdöntötte a szintén ausztrál Siobhan Paton rekordját, aki hat paralimpiai aranyat nyert 2000-ben. A két úszó közti újabb kapocs: Paton edzője bizonyos Peter Freney, aki nem más, mint Jacqueline nagyapja.

Balról jobbra: Katherine Downie, Ellie Cole és Maddison Elliot,
az ausztrál 4 x 100 méteres vegyesváltó tagjai szurkolnak az éppen beúszó Jacqueline Freneynek

Jacqui születési rendellenességét követően egy szakember kijelentette, egész életében kerekesszékre lesz szüksége. Édesapja, aki a nagyapával karöltve lánya edzéseit is irányítja bebizonyította ennek ellenkezőjét. „Az „uszodába született” így természetes volt, hogy azonnal úszni kezdett. Az apja Michael tartotta távol a kerekesszéktől. Azt mondta neki: „kelj fel és járj minden nap úszni!” Persze Jacqui soha nem ugrott föl a padlóról, soha nem futott még életében. Viszont amikor elugrik a rajtkőről, minden ilyen gondja megszűnik”– meséli a nagypapa.

“Az ausztrál paralimpiai úszócsapat a legjobb csapat, amihez valaha is közöm volt. Mindenben segítik egymást, remek közösség. Ezzel az eredménnyel kaptam egy újabb célt életemben – Rióig biztosan” – adott rövid betekintést a várható jövőről Jacqueline Freney.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik