Sport

Az üzbég doppingvétség magyar olimpiai bronzot érhet

hatos gábor (hatos gábor, )
hatos gábor (hatos gábor, )

A londoni olimpián szabadfogású birkózásban ötödik helyezett Hatos Gábor bronzérmes lehet üzbég ellenfele pozitív doppingtesztje miatt.

A londoni olimpián a harmadik ötkarikás versenyén indult Hatos Gábor a bronzmeccsen kikapott az üzbég Szoszlan Tigijevtől, az ellenfél így harmadik, a magyar birkózó pedig ötödik lett.

Ez azonban nem a végső eredmény a jelek szerint. A birkózóberkekben már hetek óta nyílt titok volt, hogy az üzbég birkózó pozitív mintát adott, így Hatosnak kinéz az olimpiai bronz.

Ebből most hivatalos értesítés lett, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) a magyar szakszövetség elnökét, Hegedűs Csabát értesítette, hogy Tigijev helyett Hatos Gábor kapja az olimpiai bronzérmet.

A Sport24 a pattayai junior világbajnokságon érte el Hegedűs Csabát.

„Várjuk a megérdemelt bronzérmet. A hivatalos procedúrák véget értek, a FILA hivatalosan értesített, hogy az üzbég versenyzőtől doppingvétség miatt elveszik a londoni 3. helyet, ami így Hatos Gábort illeti. A továbbiakban úgy gondolom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogi bizottsága az illetékes” – nyilatkozta a 100. magyar olimpiai aranyérem (München, 1972.) tulajdonosa.

Az üzbég doppingvétség magyar olimpiai bronzot érhet 1
Hegedűs Csaba csütörtökön lesz 64 éves, de ajándékot már egy nappal előtte is kapott
(Fotó: MTI)

Hegedűs duplán örülhet, hiszen a Hatossal kapcsolatos örömhír mellett ő adhatta át az aranyérmet a junior vb-n 120 kg-ban győztes Lám Bálintnak.

A legendás sportvezető természetesen nem veszi készpénznek, hogy Hatos olimpiai bronzérmes lehet. „Mindenre fel vagyok készülve, úgy is, mint a nemzetközi szövetség elnökségi tagja. Ha harcolni kell, harcolni fogunk” – mondta Hegedűs Csaba.

Remélhetőleg Hatos Gábornak nem kell hasonlót kiállnia, mint a Londonban kalapácsvetésben olimpiai bajnokságot nyert Pars Krisztiánnak, aki hiába várta pekingi ezüstjét két fehérorosz rivális doppingbuktája után.

Hatos Gábor már egy ideje tudta

„Már augusztus tizenhetedike óta tudtuk, hogy az üzbég A-próbája pozitív lett, és eleve nem kérték a B-mintát – mondta Hatos Gábor a Nemzeti Sportnak, aki így az 1980-as játékok óta az első magyar szabadfogású olimpiai érmes lehet. – Ettől függetlenül láttunk már mindenfélét korábban, ezért nagyon idegőrlő volt az azóta eltelt időszak, napokig nem tudtam aludni, hiába voltam kilencvenkilenc százalékig biztos abban, hogy most már enyém az érem.

Aztán ma hívott Hegedűs Csaba elnök úr a jó hírrel. Ha az érem végre a kezemben lesz, tényleg minden álmom valóra válik. Ezért dolgoztam egész életemben, ezért ‘haltam meg’ az edzéseken. Az sem zavar, hogy Londonban nem tudtam átvenni, majd állítanak nekem itthon, Szombathelyen vagy Vépen dobogót”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik