Sport

A CNN címoldalára került Polgár Judit

polgár judit (polgár judit)
polgár judit (polgár judit)

A kétszeres olimpiai bajnok magyar sakkozó, Polgár Judit köszön vissza a CNN amerikai hírcsatorna honlapjának európai aloldaláról.

„Polgár Judit, a sakkcsoda, aki saját játékukban győzi le a férfiakat” – ezzel a címmel közöl hosszú anyagot a CNN hírportálja a magyar nagymesterről, kiemelve: 23 éve megszakítás nélkül ő a legjobb női sakkozó a világon.

A cikk beszámol arról, hogy bár Polgár Judit az egyetlen nő a férfiak világranglistájának első 100 helyezettje között, sosem nyert világbajnoki címet a nők között. 14 éves kora óta ugyanis – akkor már két női olimpiai bajnoki címmel a birtokában – csak férfiakkal versenyez.

„Nincs problémám más nőkkel – idézi a honlap Polgárt, akit egy amerikai oktatási oldal, a Superscholar augusztusban a világ tíz legintelligensebb embere közé sorolt. – De ha ellenük mérkőznék, nagy lenne a szakadék köztünk.”

„Azért kezdtem férfiak ellen játszani, mert nagy kihívás, és a kezdetektől az volt a célom, hogy abszolút világbajnok legyek” – mondta a 36 éves sakkozó, aki 15 éves korában a legfiatalabb nemzetközi nagymester lett, a világbajnok amerikai Bobby Fischertől átvéve ezt a dicsőséget.

Polgár Judit jelenleg az isztambuli sakkolimpián szerepel a magyar férfiegyüttes tagjaként, Lékó Péterrel, Almási Zoltánnal, Berkes Ferenccel és Balogh Csabával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik