Sport

Carl Lewis megmozgatta a budapestieket

carl lewis (carl lewis, )
carl lewis (carl lewis, )

Jó hangulatú sajtótájékoztatón hangolt a 27. Nike Budapest Félmaratonra az Évszázad sportolója, a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Carl Lewis.

Idén 27. alkalommal rendezik meg a Nike Budapest Félmaratont, és a névadó szponzor jóvoltából most a világ egyik valaha élt legjobb sportolója népszerűsítette az eseményt, no és a futást, a közös sportolást.

A belvárosi bevásárlóközpontban tartott sajtótájékoztatóján Carl Lewis, aki 9 alkalommal lett olimpiai bajnok, azt mondta, mindig is híve volt a közös sportolásnak, a közös edzéseknek. Nemcsak a szabadidősport szempontjából fontos ez, hanem az élsportban is: „Én mindig a legjobbakkal edzettem, még akkor is, ha azok a vetélytársaim voltak.”


Vigyázz, kész, tűz – Carl Lewis átmozgató edzést tartott a Margit-szigeten, kattintosn a képre!
Fotó: Kummer János

Járt már Budapesten Lewis, aki az egyetlen atléta, aki meg tudta védeni címét távolugrásban az olimpián. 1984. október 5-én a Népstadionban 42 ezer ember előtt futott 10.05-öt 100 méteren.

„Azóta minden megváltozott, több az ősz hajszálam, de a legrosszabb az, hogy azóta többet éltem, mint azelőtt. Akkor kezdődött az olimpiai karrierem. Mindig is a legjobb akartam lenni, sosem foglalkoztam másokkal, csak arra figyeltem, hogy magamat építsem. Az első olimpiai aranyra vagyok a legbüszkébb, és az a legemlékezetesebb is” – mondta Lewis.

Azt is elmondta, nagyon tetszett neki a londoni olimpia, amely nagyon brit volt, nem mellékesen a versenyek is kiválóak voltak. Ugyanakkor – ha lehet ilyet mondani egy tudósításban – nagyon szimpatikusan és korrekten kívül marad a jelenkor klasszisainak értékeléséből. „Soha nem jósoltam meg egyetlen verseny eredményét sem” – mondta. Egy valami bántja csak: a távolugró mezőny minőségi lemaradása.


Jókedvűen és poénkodva beszélt mindennapjairól Fotó: Sport24

„Ez mezőny? Elkeserítő, ijesztő. Ha kicsit edzek, még magam is bejutottam volna a döntőbe” – mondta Lewis, aki egyébként 51 évesen is rendkívül fitt. Nem csoda, hiszen saját edzőtermében folyamatosan tréningezik, és fiatalokat is edz, Houstonban és New Jersey-ben foglalkozik 18 évnél fiatalabb gyerekekkel.

Emellett biciklizik, kerti munkákat végez, érdekli a politika, a közélet, élvezi az életet. „Igen, azt hiszem, nagyon jól vagyok. Van egy cégem, gyerekekkel is foglalkozom, egyikőjüket tovább is küldtem a houstoni akadémiára, ahol magam is kezdtem, szinte biztosan hallani fogunk még róla. Egyébként meg saját magam főnöke vagyok. Sokszor őrült főnök tudok lenni” – így a klasszis, aki valóban elemében volt, egy kissrácot (mint később kiderült, a 10 éves Ádámot) például magához is hívott a sajtóbeszélgetésen, mondván, kis gyakorlással akár ő is ott lehetne a négy év múlva esedékes olimpia távolugró döntőjében.

Carl Lewis nem hiszi, hogy látunk még olyat, hogy valaki távolugrásban és futásban is aranyérmet szerezzen egy olimpián, ez ugyanis nagyon nehéz feladat. (Usain Bolt most kacérkodik a lehetőséggel, hogy távolugrásban is elkezd versenyezni.) Szerinte sokkal könnyebb 100-at és 200-at futni, mint 100-on és távolban elindulni.

Carl Lewis szerda késő délután átmozgató edzést tartott amatőröknek, a leendő félmaratonistáknak a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A 27. Nike Budapest Félmaratont szeptember 9-én rendezik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik