Sport

Erre költik olimpikonjaink a milliókat

marosi, kozák (marosi, kozák danuta, )
marosi, kozák (marosi, kozák danuta, )

A Sport24 utánajárt, mihez kezdenek sportolóink a londoni jutalmukkal. Van, aki befekteti, de akad olyan is, aki a lakhatását oldja meg a milliós összegből. Egy biztos: a kaszinókat mindannyian elkerülik.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány szerdán elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előterjesztését a londoni olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról. Ennek értelmében az aranyérmesek – ahogy azt a MOB javasolta – 35 millió forintot, az ezüstérmesek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak.

A magyar olimpikonok közül Kozák Danuta kereste a legtöbbet, 63 millió forintot. Gyurta Dániel 58 milliót kap, Kovács Katalin pedig 50,5 milliót.

A legsikeresebb magyar sportolóknak szükségük is lesz az akár egész életre megváltást hozó milliókra. A legeredményesebb magyar olimpiai sportág képviselői például filléres gondokkal küzdenek. A kajak-kenusok többsége néha a számlákat sem tudja befizetni a hónap végén.


Az aranyérmes négyes: Fazekas Krisztina, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kovács Katalin
(Fotó: MTI)

Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára az MR1-Kossuth Rádió egyik korábbi adásában elmondta: a Dombi Rudolf, Kökény Roland páros körülbelül egyhavi átlagfizetésnek megfelelő összegből kénytelen gazdálkodni. Ebből menedzselik a felkészülésüket a világversenyekre, beleértve az állandó edzőtáborozást, és az extra táplálkozást is.

A 10 leggazdagabb olimpikon

A német Welt Magazin összeállította a londoni olimpián részt vett leggazdagabb sportolók listáját. A végeredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen a listát vezető teniszező Roger Federer mögé a TOP 10-be befért a teljes amerikai kosárcsapat kezdőötöse is – akik összesen 140,6 millió eurót keresnek évente.

A meglepő talán csak annyi, hogy a teniszezőket és a kosarasokat felvonultató listában egyetlen labdarúgó sem kapott helyet. A hetedik helyre odaért a hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt, míg a pályafutása során 18 olimpiai aranyérmet szerző Michael Phelps még a top15-be sem fért be. Ha kíváncsi a teljes listára, kattintson ide!

Befektetés kontra kaszinó

Az aranyérembotrány miatt újra az újságok címoldalára kerülő Berki Krisztián tökéletesen kivitelezett lólengő-gyakorlatának köszönhetően olimpiai bajnoki címmel és 35 millió forinttal gazdagodott. Bár konkrét elképzelése egyelőre nincs, már eljátszott a gondolattal, mire fordítaná a hatalmas összeget.

„Mivel még csak most derült ki a pontos összeg, ráadásul mióta hazaértünk az olimpiáról, folyamatosan programom vanszerencsére a szurkolók nagy szeretettel várnak –, még nem volt időm komolyan megfontolni, hogy mire fordítom ezt az összeget. Nyilván meglesz a helye, mindenképpen családi befektetésre gondolok, de nem szeretném elkapkodni a döntést” – nyilatkozta a Sport24-nek a tornász.


Berki Krisztián majd később foglakozik az olimpiai arany pénzügyi vonzataival (Fotó: MTI)

Ugyanennyiből gazdálkodhat a londoni olimpián parádés vívással győztes Szilágyi Áron is, aki 35 milliós jutalmának egy részét a lakhatására fordítja majd. “Még nem nagyon foglalkoztatott ez a kérdés, de mivel három éve albérletben lakom Budapesten, biztosan nagy segítségemre lesz a jutalom” – mondta a 22 éves kardozó.

Az 50 milliót összelapátoló Kovács Katalin szintén nem gondolkodott el még rajta, mihez kezdjen londoni jutalmával. A kajak királynő lapunk megkeresésére sejtelmesen csupán annyit közölt: „biztosan nem teszem fel a pirosra vagy a feketére a kaszinóban.”


Szilágyi Áron olimpiai bajnokként otthagyhatja az albérletet (Fotó: MTI)

Párnahuzatba semmiképp!

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője szerint milliomossá lett olimpikonjainknak mindenképpen érdemes befektetésekben gondolkodniuk. Párnahuzatba, padlásra semmiképpen nem szabad ekkora összegeket eldugni.

“35 millió, pláne 60 millió forint már akkora összeg, hogy ennyivel lehet és érdemes is szofisztikáltan bánni. Portfolióépítés, részvénybefektetés, árupiac, önkéntes nyugdíjpénztár – a többi közt ezek mind rendelkezésre állnak, és nem szabad megfeledkezni az állampapírokról sem” – mondta el lapunknak a szakember. Hozzátette: mindent feltenni egy lapra azonban “nem egy okos dolog”, többféle megoldásban kell gondolkodni, mert így a kockázat is megoszlik, és valamekkora biztonsági tartalék egy esetleges krach esetén megmarad.

“Lehet szépen keresni, de nagyot is bukhat az ember. Minél nagyobb hozamra vágyunk, annál nagyobb a kockázat. Érdemes inkább hosszútávon gondolkodni, ebben az esetben a részvények kínálják a legmagasabb reálhozamot. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert, aki eligazít minket a pénzügyi megtakarítások szövevényes útvesztőjében” – figyelmeztetett Somi.

Nagyot javítottunk a pekingi mérlegen

A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett, míg négy évvel korábban, Pekingben a mieink nem kerültek be a 20 legjobb közé.

Az olimpikonok a GDP felől nézve is várakozáson felüli teljesítményt nyújtottak. Hogy miért? Elolvashatja itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik