Gazdaság

A gyenge GDP sem gátolta a magyar olimpikonokat

olimpiai-ermek(960x640)(1).jpg (olimpiai érmek, )
olimpiai-ermek(960x640)(1).jpg (olimpiai érmek, )

Egy ötletes gazdasági elemzésből az derül ki, hogy a magyar sportolók a GDP felől nézve is várakozáson felüli teljesítményt nyújtottak.

A magyar sportolók 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel úgy végeztek az összesített éremtáblázat 9. helyén Londonban az olimpián, hogy közben Magyarország a világ GDP-listáján csak az 56. helyet foglalja el. Az érmek számát és a GDP-t a K&H Bank betéti és befektetési marketingfőosztály igazgatója vetetette össze.

Hogy mindez miért roppant érdekes? Mert Mészáros Tibor elemzéséből az is kiderül, hogy általánosságban minél nagyobb a népesség, minél jobb az életszínvonal (vagyis minél jobb körülményeket biztosítanak a versenyzők felkészítéséhez), annál több éremre van esély. Ezért írja azt az elemzésben, hogy GDP oldalról közelítve is várakozáson felüli eredményt értek el a magyar sportolók.

Megemlíti, hogy például az éremtáblán első amerikaiak a GDP-listán is éllovasok, míg a kínaiak mindkét listán a másodikok. Kiemelten szerepeltek a házigazda britek is, akik csak hetedikek a világ GDP-listáján, ám az összesített éremtáblán a harmadik helyen végeztek. Helyezésük jól példázza, hogy nemcsak a népesség és az életszínvonal, de a hazai pálya is sokat számít az érmek tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik