Sport

30-35 millió egy olimpiai aranyért adómentesen

risztov-eva(960x640)(1).jpg (ingyenes, london 2012, )
risztov-eva(960x640)(1).jpg (ingyenes, london 2012, )

A Blikk megbízható forrásokból derítette ki a jutalmak várható összegét.

A négy évvel ezelőtti pekingi 20 millióhoz képest az egyéni bajnokok akár 30-35 millió forintra is számíthatnak – írja a lap, amely szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) már javában dolgozik a rendelkezésre álló keret elosztásán, hiszen a javaslatokat hamarosan az elnökség elé kell vinni.

A Blikk úgy tudja, két elképzelés is terítéken van, az egyik szerint 30, a másik alapján 35 milliót kapnának az egyéni aranyérmesek, vagyis a kardozó Szilágyi Áron, az úszó Gyurta Dániel, a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián, a kajakos Kozák Danuta és az úszó Risztov Éva (a képen).

A K-2-ben győztes Kökény Roland és Dombi Rudolf, illetve a női K-4 tagjaként olimpiai bajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina valamivel kevesebbre számíthatna.

Az elnökség két héten belül dönt és javaslatát a kormány elé terjeszti. A MOB főtitkára biztos benne, hogy a parlamenti ünnepségig, szeptember 18-ig a versenyzők és edzőik számlájára kerülnek a jutalmak. Molnár Zoltán megerősítette, hogy ezúttal is az első nyolcba bekerülők számíthatnak anyagi elismerésre. Az első hat adómentes juttatásban részesül, de ez a kedvezmény nem illeti meg a hetedik és nyolcadik helyezetteket.

Mint korábban megírtuk, a 2012-es költségvetésben 2,3 milliárd forintot különítettek el a sporteredmények és sportszakmai teljesítmények díjazására. A jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak érmeseink, amelyet 35 éves koruktól kapnak havi juttatásként. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint.

Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja, a járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden győzelme után 20 százalékkal többet kap, 5 felett kétszeres járadékra jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik