Sport

Tóth Adrienn a végére visszaesett

tóth adrienn (tóth adrienn, )
tóth adrienn (tóth adrienn, )

Tóth Adrienn két szám után vezetett az olimpai női öttusaversenyében, de a lovaglás után visszaesett az ötödik helyre, végül 20. lett.

 

A londoni olimpia utolsó versenyében a junior világ- és Európa-bajnok, egyéniben felnőtt Eb-2., váltó-világbajnok Tóth Adrienn nagyszerű vívással kezdett, második lett abban a számban. Úszásban a vetélytársak nem tudták utolérni, azonban megelőzte a vívást megnyerő lett Elena Rublevskát, és két szám után 2132 ponttal vezetett a brazil Yane Marques (2116 pont) és a brit Samantha Murray (2096) előtt.

A tavalyi világbajnoki ezüstérmes Kovács Sarolta túlságosan izgult a vívóteremben, a 32. helyen végzett a 36 fős mezőnyben. Az uszodában azonban ő vitte a prímet, 2:08.11 perces idejével megnyerte a számot és feljött a 22. helyre (1928) a harmadik szám, a lovaglás előtt.

Az viszont nem sikerült, Kovács az utolsó előtti akadályig hibátlan volt, ott azonban leesett All Rise-ről, és kicsengették, ezzel nagy ponthátrányban a sereghajtók közé került.

A 3000 méteres, három lövészettel megszakított futásban Tóth Adrienn nem tudta tartani pozícióját, végül 20. lett. Kovács Sarolta 33. helyen zárta a versenyt. A győzelmet a kombinációban remekül teljesítő litván Laura Asadauskaite szerezte meg (5408 pont) a brit Samantha Murray és a brazil Yane Marques előtt.

Eredmény – öttusa, nők

1. Laura Asadauskaite (Litvánia) 5408 pont

2. Samantha Murray (Nagy-Britannia) 5356

3. Yane Marques (Brazília) 5340

…20. Tóth Adrienn 5084 (vívás: 24 győzelem/11 vereség/976 pont, úszás: 2:17.32 perc/1156 pont, lovaglás: 1100 pont, lövészet-futás: 13:07.33 perc/1852)

…33. Kovács Sarolta 4396 (11/24/664, 2:08.11/1264, 520, 12:43.69/1948)

 

A nap története

Vívás:


Kovács Sarolta rosszul, Tóth Adrienn kiválóan vívott
(Fotó: MTI)

A junior világ- és Európa-bajnok, egyéniben felnőtt Eb-2., váltó-világbajnok Tóth Adrienn remekül kezdett, első hét asszóját mind megnyerte. A folytatásban a Honvéd öttusázónője csak egy lett és a két kínai tudta őt legyőzni, így félidőben remekül állt, 15 győzelemmel és három vereséggel.

A tavalyi világbajnoki ezüstérmes Kovács Sarolta sajnos negatív rajtot vett, első négy asszóját elveszítette, így a továbbiakban azért harcolt, hogy ledolgozza a vereségeket. Ez már majdnem sikerült is neki, 7-8-ra állt, amikor ő is belefutott a két jó napot kifogó kínai, Ji-hua Miao és Csiang Cseng párbajtőrébe.

Ez visszavetette az Alba Volán versenyzőjét, és úgy tűnt, hogy végleg a sereghajtók között ragad. Az utolsó 10 asszó előtt Tóth 18-7-el a második helyen állt a veterán lett, Elena Rublevska mögött, Kovács 9-16-al a mezőny hátsó felében tanyázott.

Tóth ekkor került szembe a női mezőny egyik legnagyobb esélyesével, a címvédő német Lena Schönebornnal, és tanári találattal győzte le, és 20-6-os aránnyal átvette a vezetést. Tóth Adriennek esélye volt 1000 pont feleltti teljesítménnyel megnyerni a nyitószámot, de a végén becsúszott néhány vereség, így az éppen 1000 pontig jutó Rublevska mögött 976 ponttal (24 győzelem, 11 vereség) második lett, Kovács Sarolta 664 ponttal a 32 pozícióban (11/24) várja a folytatást.

Következik az úszás, Tóth Adrienn jó közepes, Kovács Sarolta erős időre képes 200 méteren.

Úszás:


Kovács Sarolta az olimpiák legjobb idejét úszta
(Fotó: MTI)

Tóth Adrienn ebben a versenyszámban nem tartozik a legerősebbek közé, de jól úszott, és kifejezetten jól rajtol, illetve látszott, hogy a fordulókat is sokat gyakorolta (2:17.32 perc).

A rá veszélyes ellenfelek közül a vívás után élen álló lett Rublevska rosszul úszott, így Tóth Adrienn két szám után átvette a vezetést.

Kovács Sarolta a balul sikerült vívás után óriásit úszott, az olimpiák történetének legjobb női idejével, 2:08.11 perccel megnyerte a számot, és feljött a 22. helyre.

Következik a lovaglás, a magyar férfiversenyzők szombaton a legjobbak voltak a nyeregben, a hölgyek is sokat nyerhetnek egy-egy jó pályával.

Lovaglás:


Sajnos ennek a Kovács-repülésnek nem lett jó vége
(Fotó: MTI)

Kovács Sarolta All Rise nyergében remekül teljesített egészen az utolsó előtti akadályig, ahol lova megtorpant, majd ugrott, de a magyar versenyző kiesett a ritmusból, majd a leérkezéskor a nyeregből is.

Vissazült, majd ugyanazt az akadályt, amit egyszer már átugratott, újra ugrotta, pedig csak akkor lehetett volna, ha a ló ellenszegül és nem teljesíti a feladatot. Mivel azonban így ugyanazt az akadályt kétszer ugratta át, kizárták, 0 pontot kapott.

Tóth Adrienn lova, Warrenstown az első lovasával, a lengyel Sylwia Gawlikowskával két verőhibát vétett, illetve kevés időbüntetést is kapott.

Sajnos magyar lovasával nem volt tökéletes az összhang, öt rudat lehúzott Warrenstown, az elért 1100 lovaspont nem tudta az élen tartani a magyar öttusázót, Tóth 3232 ponttal lecsúszott az ötödik helyre, hátránya átszámolva 9 másodperc, ennyivel rajtol az éllovas litván Laura Asadauskaite mögött a futás/lövészet kombinációra. Kovács Sarolta a 33. helyen áll.

Futás/lövészet:


Nehéz volt ez a nap
(Fotó: MTI)

A kombinált szám nem Tóth Adrienn erőssége, így nem sok esélye volt még arra sem, hogy pontszerző helyen végezzen, Kovács Sarolta pedig eleve reménytelen helyzetből indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik