Sport

Mocsai Lajos: Megemelem a kalapom a csapat előtt

kézilabda (i) (kézilabda, )
kézilabda (i) (kézilabda, )

Nem sikerült megszereznie az olimpiai bronzérmet a magyar férfi-kézilabdaválogatottnak. A srácok letörtek, de tudják, hogy a 4. hely szép eredmény.

A magyar csapat három győzelemmel és négy vereséggel zárta a londoni olimpiát, de a kevesebb mint 50 százalékos mérleg is elég volt a negyedik helyhez.

A mieink a csoportmeccsek során megverték a szerbeket és Dél-Koreát, majd a következő szakaszban Izlandot. A döntőbe jutásért a svédektől kikaptunk, így a franciáktól vereséget szenvedő horvátokkal játszottunk a bronzért. A találkozót végül nagyon magabiztosan nyerte meg Slavko Goluza együttese.

„A bronzérem jogos tulajdonosa a horvát válogatott, mert jobb csapat, szerkezetileg mindenképpen. Kétszer is legyőztek bennünket, az én csapatom nem tudta elbírni az egyik kulcsjátékosunk, Császár Gábor kiválását. Ezzel együtt meg kell emelni a kalapot a csapat előtt, a csoportból való továbbjutásunk bravúr volt. Sikerült úgy felépítenünk az olimpiát, hogy a legtöbbet ki tudjuk belőle hozni, ez sikerült, gondoljunk csak bele, a dánok, a spanyolok már hazamentek, a németek, oroszok ki sem jutottak. Ezzel együtt a mai napon nem voltam megelégedve a játékvezetéssel, egy ilyen jó csapat, mint a horvát nincs rászorulva a segítségükre” – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A kapitány szerint Császár Gábor sérülése miatt újabb cserékre kényszerült, miután Nagy Lászlót a meccs elején kétszer is kiállították.

„A horvátok egységesebbek, több olyan játékosuk van, aki a világ élmezőnyében meghatározó, el kell fogadnunk, hogy ez a helyzet. Megnyertük minden olyan kritikus meccset, ami alapján idejutottunk a négy közé. A mi meccsünk a svédek elleni volt, az utolsó két percben három 100 százalékos helyzetet hagytunk ki. Az Izland elleni meccsünk nem fért fel egy DVD-re, ha azt a találkozót egy góllal a rendes játékidőben megnyerjük, a svédek ellen nyerhettünk volna” – értékelt a most már a férfiválogatottal 1988 után másodszor negyedik helyet szerző szakember.

A Sport24 kérdésére, miszerint jó úton halad-e a magyar kézilabdázás, a kapitány azt mondta, a képzésen mindenképpen javítani kell, és ő tartaná magát a nemzeti kézilabda kialakításához, amely nagyban fektet a mentális képességfejlesztésre. Amíg a dánok, a norvégek a jóléti társadalomból, egy kényelmes élethelyzetből mennek el egy világversenyre, addig mi magyarok egy más környezetből, ennek ellensúlyozására törekedni kell a pszichológia és a nevelés során.

Mocsai szerint ma már nem megfelelő az, hogy egy csapat védekezésben és támadásban ennyit cserél, így a magyar kézilabdának ehhez alkalmazkodnia kell, a védőket meg kell tanítani támadni, és fordítva.

Szerinte Grebenár Gábor, Putics Barna, Nagy Kornél, a junior vb-3. korosztály lehet a jövő csapata, de mivel Nagy László ötéves szerződést írt alá Veszprémbe, az elkövetkezendő időszakban még többet tud majd formálódni az új magyar válogatott. Mocsai úgy gondolja, jó csapatunk van, amely ha Rióig együtt marad, még sok meglepetést szerezhet a későbbiekben.

Örülni kell a negyedik helynek

Putics Barna: Gratulálok a horvát csapatnak, ők jobbak voltak, megérdemelték, mindent megtettünk, de csak ennyi volt bennünk. Ez most erre volt elég.

Ilyés Ferenc: Szerettem volna éremmel hazautazni, sajnos ez nem sikerült. Az izlandi meccs sokat kivett belőlünk, a svédek elleni egygólos vereség után pedig elfáradtunk. Remélem egyszer ez a negyedik hely jól fog esni. A nagy esély inkább a svédek ellen volt meg nekünk, a horvátok jobbak, egy rossz meccsük volt, a franciák elleni.

Iváncsik Gergő: Voltak jobb és rosszabb periódusai a meccsnek, most ennyi jött ki belőlünk.

Harsányi Gergely: Egy jó darabig jól játszottunk, aztán jött egy törés, amikor elmentek. A kiállításokat fájóan nem tudtuk áthidalni. Már most is örülnünk kell a negyedik helynek, mielőtt szomorkodnánk. Ez csapatsportágakban nagyon kiváltságos helyzet, rengeteg jó csapat van, láttuk, hogy történtek meglepetések, így elégedettnek kell lennünk, ha objektívek maradunk.

Slavko Goluza, a horvátok szövetségi kapitánya: Gratulálnom kell a magyar csapatnak a jó meccsért és a fair játékért. Nagy eredmény nekik a negyedik hely, mint ahogy nekünk is a bronzérem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik