Sport

Történelmet írt a Vidi Gentben

Nikolics Nemanja (videoton fc, kaa gent, európa-liga, )
Nikolics Nemanja (videoton fc, kaa gent, európa-liga, )

Csodálatos estét szerzett szurkolóinak a Videoton FC Gentben, az Európa-liga selejtezőjének visszavágóján fegyelmezett játékkal győzték le a KAA Gent csapatát.

Az utóbbi 25 esztendő legnagyobb klubsikerét érte el csütörtökön este a piros-kék gárda. Paulo Sousa játékosai a Sóstói stadionban elért egygólos győzelmük után stabil védekezésre épülő a kontratámadásaiknak köszönhetően nemcsak megőrizték, hanem már az első félidőben növelni is tudták ezt az előnyt. Más kérdés, hogy a vendéglátók rohamait túl kellett élniük, ezekből, pedig valljuk meg volt bőven ebben az időszakban. Szerencsére mindig „kéznél volt” egy láb, vagy éppen Mladen Bozsovics tisztázott remekül.

A fehérváriak mestere az első meccsen pályára lépő kezdő tizenegynek szavazott bizalmat, míg a túloldalt Trond Sollied három helyen is változtatott. A 13. percben Nikola Mitrovics hajszálpontosan ugratta ki Filipe Oliveirát, és az egykori portugál U 21-es válogatott középpályás lefutotta a kissé későn eszmélő hazai védőket, majd a bal alsó sarokba lőtt a tehetetlen Sergio Padt mellett.

Aztán nehéz perceken jutott túl a fehérvári védelem, a Gent számolatlanul hagyta ki a kínálkozó lehetőségeit, és bizony jól jött a szünet. A második negyvenöt perc döntő momentumának bizonyult, hogy a 63. percben Christian Brüls megfeledkezett magáról, és belerúgott az oldalvonalnál Tóth Balázsba. Az emberelőnyt meglehetősen hamar gólra is váltotta a Vidi, méghozzá Bozsovics szenzációs tért ölelő kidobása után, amikor Nikolics Nemanja lerázta védőjét, a rutinos, minden hájjal megkent César Arzo csak bottal üthette a támadó nyomát, aki Padt mellett gurított a 16-osról a hálóba.

És még nem volt vége! A 71. percben a csereként beállt, és rendkívül aktív Kovács István harcolt a labdáért, az érkező Nikolicshoz csúsztatott, aki ezúttal is bevette a belga kaput, végképp megadva a kékeknek a kegyelemdöfést.

Igaz ők ezen kívül is tettek arról, hogy még kevesebb sanszuk legyen legalább a szépítéshez, mivel Mohamed Messoudi megkapta rövid időn belül második sárgáját azután, hogy odavert egyet Kovácsnak. Ez azonban már nem osztott szorzott, a Videoton még eljátszadozott a lefújásig, a Fehérvárról Gentben a csapatot elkísérő szurkolók, pedig Paulo Sousát éltették.

A Videoton teljesen megérdemelten, 4-0-as összesítéssel jutott tovább a sorozat következő körébe, következő ellenfele a pénteken Nyonban megtartott sorsoláson derül ki.

Jegyzőkönyv:

Európa Liga, 3. selejtezőkör, 2. mérkőzés

KAA Gent – Videoton FC 0-3 (0-1)

Gent, 5829 néző

Vezette: Marciniak (Sokolnicki, T. Listkiewicz – lengyelek)

KAA Gent: Padt – Baric (Kola, 61.), Melli, Arzo, Mareval (Wallace, 69.) – N’Diaye, Gecov (Messoudi, 61.), Brüls – Conté, Arbeitman, Remacle

Vezetőedző: Trond Sollied

Videoton FC: M. Bozsovics – Brachi, P. Vinícius, Caneira, Stopira – Tóth B. (Kovács I., 68.), Mitrovics – Gyurcsó, Sándor Gy., F. Oliveira (Renato Neto, 73.) – Nikolics N. (Torghelle, 79.)

Vezetőedző: Paulo Sousa

Gólszerzők: Nikolics N (2), F. Oliveira

Kiállítva: Brüls, Messoudi

Továbbjutott: a Videoton FC 4-0-as összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik