Sport

Risztov Éva, az elfelejtett hős

risztov éva (risztov éva, )
risztov éva (risztov éva, )

Risztov Éva a magyar hosszútávúszás eddigi legnagyobb olimpiai sikerét érte el azzal, hogy az ötkarikás programba felvett 10 kilométeren aranyérmet szerzett pénteken, a Hyde Parkban.

A versenyző, aki augusztus 30-án lesz 27 éves, boldogan értékelt az eredményhirdetés után, de előbb a győztesnek járó virágcsokrot odadta édesanyjának.

„Tegnap érkezett meg teljesen titokban és számomra váratlanul, nagyon örültem a debreceniek betoppanásának. Igazság szerint már nagyon untam az ittlétet, haza akartam menni, úgyhogy a jövetelük valósággal felvillanyozott” – mesélte Risztov Éva, aki több évi visszavonultság után jó három és fél esztendeje kezdte újra az úszást.

Risztov volt a 2000-es évek elejének magyar női úszóhőse, de hiába döntötte a rekordokat, nagy világversenyt nem tudott nyerni, és 2005-ben bejelentette visszavonulását. 2009-ben azonban visszatért.

Először hosszú távon, bár később a medencés versenyúszáshoz is visszapártolt. Az olimpián előbb a medencében próbált szerencsét 800 méteren – vagy gyűjtött inkább muníciót a 10 kilométerhez, hogy ott aztán parádés teljesítménnyel rukkoljon elő.

„Nem úgy ébredtem, hogy győzni fogok, csak azt tudtam, hogy nagyon odateszem majd magam. Tavaly, a sanghaji világbajnokságon, amikor kizártak, érmet vettek el tőlem, én pedig szerettem volna itt bebizonyítani, hogy jogtalanul bántak el velem. Nagyon jó erőben éreztem magam, s hamar az élre mentem, hogy elkerüljem a lábvizezést, a könyökléseket, a bolyozást, és csak magamra ügyeljek. Végig tudtam, hogy áll a mezőny, s a cél előtt is láttam, hogy jön az amerikai lány, de végig kordában tartottam az erőmet, akadt még tartalék, hogy első legyek” – mondta.

Risztov kitért rá, hogy az utóbbi három évben minden mást háttérbe szorított, minden az úszás mögé került a sorban, és roppant hálás mindazoknak, akik segítették, hogy ekkora eredményt érhessen el, mint amilyen az olimpiai győzelem.

„Köszönöm a debrecenieknek, hogy három éve hittek bennem, hogy befogadtak, a városvezetésnek, élén a polgármester úrral, hogy végig kitartottak mellettem, s mögöttem álltak. Köszönöm a megterhelő edzéseket Széles Sándornak és edzői teamjének, de Gyurta Daniéknak is, akikkel együtt készülhettem. Dani a mai rajtom előtt csak annyit mondott: nyomjad! Megfogadtam a tanácsát”.

Risztov Éva legnagyobb sikerei az olimpia előtt

Háromszoros vb-ezüstérmes (2003, Barcelona: 200 pillangó, 400 gyors, 400 vegyes)

Hatszoros Eb-ezüstérmes (2002, Berlin: 200 pillangó, 400 gyors, 400 vegyes, 800 gyors; 2004, Madrid: 400 vegyes; 2012, Debrecen:1500 gyors)

Hatszoros rövidpályás Eb-győztes (2002, Riesa: 200 pillangó, 400 gyors, 800 gyors; 2003, Dublin: 200 pillangó, 400 vegyes; 2004, Bécs: 400 vegyes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik