Sport

Bolték kocogva jutottak az elődöntőbe

usain bolt (usain bolt, )
usain bolt (usain bolt, )

Nem történt meglepetés a férfiak 100 méteres sprintfutó számának előfutamai során. Az amerikai Ryan Bailey volt a leggyorsabb, ő 9.88 alatt teljesítette a távot.

Szombaton délután a férfi 100 méteres sprinterek is elkezdték az olimpiát, hét előfutamot rendeztek kora délután. A sztárokat szétosztották a rendezők, így az elsők közt futott Tyson Gay, aki 10.08-cal lett futamgyőztes és könnyedén jutott be a vasárnapi elődöntőbe.

A második körben Justin Gatlin már 10 alá jutott, 9.97 alatt teljesítette a távot, azonban nem volt sokáig ez a legjobb idő, Ryan Bailey 9.88-at futott. A riválisok az öltözőfolyosón meg is álltak egy pillanatra, hogy megnézzék ezt a vágtát, amely végül a szombati legjobb lett..

A negyedik futamban jött Usain Bolt, a szám címvédője és világcsúcstartója. Kicsit megbotlott az első lépések során, azonban a célba már így is szinte kocogva ért be, 10.09-cel is első tudott lenni. Asafa Powell is csak annyit adott ki magából, amennyi szükséges volt a futamgyőzelemhez, 10.04-el jutott elődöntőbe. Powell mögött Adam Gemili ért be, a brit csak 2012-ben vált igazi sprinterré, korábban ugyanis a labdarúgással is kacérkodott. Idén Barcelonában így is nyert egy junior világbajnoki címet.

A hatodik futamra is jutott egy jamaicai sztár, Yohan Blake a négyes pályán futott. A kínai Su Bingtian kezdett a legjobban, azonban Blake megerőltetés nélkül, kereken 10 másodperc alatt ért be, ő is futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe. A kínai visszacsúszott a harmadik helyre, a japán Yamagata Ryota lett a harmadik élete legjobb idejével.

A hetes futamban állt rajthoz Dwain Chambers, a britek nagy kedvence. A veterán sprinter volt már fedettpályás Európa-bajnok és világbajnoki második is, valamint nyert már korábban Nemzetközösségi játékokat is. Érdekesség az ő esetében, hogy korábban volt doppingügye, az egyik legismertebb szereplője volt a THG-botránynak, két évre el is tiltották. A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) korábbai szabályai szerint így sosem indulhatott volna olimpián, azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) jobb belátásra térítette a BOA-t, így Chambers indulhatott a londoni játékokon. Futamgyőzelemmel mutatkozott be, egy bíztató 10.02-őt futott elsőre.

Nem volt ott a rajtrácson Kim Collins. Saint Kitts és Nevis egyik legismertebb alakja, aki 2003-ban, Párizsban világbajnoka volt a számnak egy fura ügy miatt nem kapott indulási engedélyt hazája szövetségétől: meglátogatta feleségét és a gyerekeit, majd az ő szállodai szobájukban töltött egy estét, a vezetők pedig nem találták és kitették a csapatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik