Sport

Pars legjobbként döntős, fő riválisát nem engedték indulni

Pars Krisztián (pars krisztián, )
Pars Krisztián (pars krisztián, )

Pars Krisztián könnyedén jutott a kalapácsvetés döntőjébe, a háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihont törölték a rajtlistáról.

Pars Krisztián a kalapácsvetés egyik esélyese a londoni olimpián, ehhez méltóan dobott a selejtezőben, amelyet dugig telt lelátók, 80 ezer ember előtt rendeztek.

Az A csoportot a nagy rivális, a japán Kodzsi Murofusi nyerte 78,48 méterrel.

A selejtezőszint 78 méter volt, a B csoportban szereplő Pars elsőre láthatóan nem adott bele mindent, de már a 77,11 méter is döntőt jelentett a többiek eredményeinek tudatában.

Pars az első, biztonsági dobás után másodikra igen nagyot, 79,37 métert dobott, ezzel bejutott a fináléba, harmadikra már nem is kellett dobókörbe állnia. A magyar atléta összesítésben legjobbként lett döntős, majdnem egy méterrel dobott nagyobbat a selejtező másodikjánál, Murofusinál.

Törölték a rajtlistáról Ivan Tyihont

A fehérorosz klasszis, Pars Krisztián egyik legnagyobb ellenfele furcsa módon a verseny előtti napon került le a rajtlistáról.

Tyihon pozitív doppingtesztet produkált 2004-ben és 2005-ben, a NOB ezért visszavette tőle pekingi bronzérmét, de azt hosszú jogi procedúra végén a doppingellenőrzés során történt szabálytalanságok miatt a Nemzetközi Sportdöntőbíróság visszadta neki.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem hagyta annyiban a dolgot, és egy nappal a verseny előtt elérte, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kihúzza Tyihont a rajtlistáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik