Sport

Nő, aki történelmet írt az olimpián

Gada Hasszáni (Gada Hasszáni, súlyemelés, unitard)
Gada Hasszáni (Gada Hasszáni, súlyemelés, unitard)

Csak az orra látszott ki a súlyemelőnőnek, egy millió palack hivatalos bora van az olimpiának, "i-olimpia". Napi hírcsokor az olimpiáról.

Történelmet írt a londoni olimpián: A tunéziai súlyemelőnő Gada Hasszáni (19) az olimpiák történetében első ízben léphetett a dobogóra az úgynevezett “unitardban”, azaz egyrészes, testhezálló, a bokától a csuklóig és a nyakig mindent elfedő, feszes dresszben. A vallási alapú “mezviselés” több sportágban már régóta gondot okozott, és a súlyemelésben korábban csak a fejkendő, az úgynevezett hidzsáb viselése volt engedélyezett. Az egész testet lefedő dressz viselése a szövetség tavalyi döntéséig tilos volt. A változtatást egyébként az amerikai súlyemelők szövetsége kezdeményezte, mégpedig a muzulmán súlyemelőnők érdekében. Az úttörő tunéziai sportoló ugyanis a középmezőnyben végzett. Egy különleges olimpiai Guiness-rekord azonban mégiscsak az ő nevéhez fűződik majd.

Többségében dél-afrikai bort isznak az olimpián: A londoni az első olimpia, amelynek egyik hivatalos terméke a bor. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság utasítására közel egymillió palackot, 650 ezer liter bort rendeltek a Dél-afrikai Köztársaságból és Brazíliából. A szőlőlét 7,5 decis üvegekben, illetve 187 milliliteres pet-palackokban hozzák forgalomba az olimpián, 20 fontos (7126 forintos), illetve 3,1 fontos (1105 forintos) áron.

“i-olimpia”: Ez az első olimpia, amelyen táblagép vagy okostelefon segítségével mondjuk a magyar csapat kézilabda-mérkőzésén ülve más versenybe is belepillanthat a néző. A wi-fi előnyeit a szurkolók maximálisan kihasználhatják, és a játékok közvetítéséért felelős szolgáltatók igyekeznek mindenben megfelelni az igényeknek. Így aztán a táblagépekre és okostelefonokra bátran letölthetők az élő adások, így tényleg nem lehet lemaradni semmiről – ahogy a BBC reklámozta az “i-olimpiát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik