Sport

Nem piszkos a munka a magyaroknak az olimpián

olimpia(960x640).jpg (olimpia 2012, london 2012)
olimpia(960x640).jpg (olimpia 2012, london 2012)

Aki dolgozni és világot akar látni, az lehetőségként éli meg azt, hogy a londoni olimpián takaríthat.

Több száz magyar (jobbára) fiatal dolgozik takarítóként a londoni olimpia ideje alatt. Többükkel a játékok médiaközpontjában beszélgettem. A lányok kicsit félnek, hogy bajba kerülnek, ha elmondják, hogy kerültek ide, de volt, aki beadta a derekát.

Bettina 21 éves, és nagy lehetőségnek éli meg, hogy itt lehet: „Nem igaz az, hogy kihajtják a belünket. Általában 12 órázunk, és el lehet viselni a dolgot. Nem azt mondom, hogy mindig tetszik, ha egy wc úgy néz ki, ahogy, de itt lehetek az olimpián, szerintem ez egy nagyon jó lehetőség, nagyon élvezem, ráadásul szerintem jól fizetnek, otthon sehol nem keresnék ennyit” – mondta a két jó barátjával érkező lány.

Hogy mennyi is az annyi? Közel 3000 forintos órabérrel dolgoznak a legtöbben ennél a hatalmas takarítócégnél. (Az más kérdés, hogy a fizetések olykor akadoznak, nem egységes ilyen szempontból a magyar közösség javadalmazása.)

A magyarok egy, az Olimpiai Stadiontól tíz perc sétára található táborban laknak, amolyan konténerekben, mindegyikben tízen, emeletes ágyakon. Több százan vannak, és a körülmények sem olyanok, mint ahogy azt több helyütt is megjelent.

„Ezekben a konténerekben van villany, internet elérhetőség, ágy, lábtörlő. Aki három nap után is ott felejti a kajáját, annak persze, hogy igénytelen lesz a környezete. Jó, az igaz, hogy vannak olyanok, akiknek 100 méter haja van a fürdő lefolyójában, de azért korántsem olyan tragikus a helyzet, hogy ne lehessen elviselni” – mondta a kalandvágyból ide érkező Bettina.

A lehetőség egyébként annak idején futótűzként terjedt a magyar fiatalok között: állítólag az egyik ellenzéki párt is körlevelet küldött, hogy inspirálja a magyarokat a munkára. A cég a fővárosi Deák Ferenc tér egyik szállodájában hallgatta meg a jelentkezőket, majd később értesítette őket a pozitív vagy negatív válaszról.

Több száz magyar mellett spanyolok és portugálok is dolgoznak a takarítószolgálatnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik