Sport

Hidvégi 3., Berkiért izgulni kell

Berki Krisztián (berki krisztián, )
Berki Krisztián (berki krisztián, )

Egyelőre még nem lehet biztosan tudni, Berki Krisztián bejut-e a lólengés augusztus 5-i döntőjébe. Szombaton este eldől, így lesz-e.

“Hajrá magyarok!” – szólt a North Greenwich Aréna lelátójáról, amikor a lólengés selejtezőjére érkeztek a versenyzők. És később is hangos biztatás következett, sőt, Berki Krisztián pillanatnyi gyakorlására az egész stadion elhalkult. És ez még csak a bemelegítő pár másodperc volt.

A lólengésben három selejtezőcsoportot alakítottak ki, a mieink a másodikban következtek, Joshua Jeffers, Felix Aronovich és Alexander Shatilov társaságában. Hidvégi Vid volt az első, aki a fél ötös tetemre hívás után elsőként gyakorolt a lovon, méghozzá nagyon lazán. Többen is a magyar olimpiai küldöttség egyik meglepetés reménységének tartják Laufer Béla tanítványát, hiszen rajta végképp nincs teher, különösen nem a vb- és Eb-4. hely után.

Elsőként éppen Hidvégi Videt szólították a csoportban, 9 másodperccel a felkészülési idő előtt ugrott a lóra, a gyakorlatát egy másik szeren szereplő kínai versenyzőnek kiosztott taps zavarta csak meg: a leérkezés kissé bizonytalan volt, de így is kapott a gyakorlatára egy nagyon erős 15.100 pontot. Előtte elégedett mosoly és ölelés járt neki Laufer Bélától.

Joshua Jeffers, az ausztrál fiú következett, 13.433 pontos gyakorlatot mutatott be. Felix Aranovich, az izraeli srác volt a csoport harmadik indulója, ő 13.433-as produkciójával lemásolta előző vetélytársát. A másik izraeli, Alexander Shatilov után jött a szám ötszörös Európa-bajnoka, világbajnoka, Berki Krisztián. Akkurátusan letakarította a szert, felnézett Shatilov eredményére (14.133), és elkezdte gyakorlatát, amely közben hirtelen megszólalt a zene is.

Nem volt túl elégedett a végén, de a pacsit megkapta Hidvégi Vidtől is a gyakorlat végén. A pontozók 15.033-ra értékelték a produkciót.

Mindez azt jelenti, hogy Hidvégi Vid megelőzte a csoportban, összesítésben az utolsó ötös előtt Hidvégi a harmadik, Berki a negyedik helyen áll.

Az esti selejtezőben három versenyző lehet esélyes arra, hogy megelőzze Berkit.

Szomorúság itt, öröm ott

– Szomorúan jöttél le a gyakorlatod után, jól láttam? – kérdeztük Berki Krisztiánt a selejtezőt követően.

– Igen, eléggé el voltam kenődve, hiszen nem csináltam meg a gyakorlatomat, ezáltal eléggé rezeg a léc a döntőbe jutás szempontjából, talán kicsit feszült is vagyok.

– A gyakorlatod közepén váratlanul megszólalt a zene. Ez csak nekem tűnt fel?

– Igen, végig koncentrálok a gyakorlataim közben, nem zavart, mégis kicsit kizökkentem most, nem sikerült jól a bemutatkozás.

– Az, hogy hányadik helyen jutsz majd a döntőbe, számít valamit a pontozóbíróknak?

– Már megvan a sorsolás, hogy kit, hányadik helyen szólítanak a fináléba jutottak közül, igazából ezzel nem is foglalkoztam eddig. Ha bejutok, akkor meg kell csinálnom a gyakorlatomat, és akkor minden rendben lesz – így Berki, aki azért nem volt annyira elkeseredve a selejtező után.

Hidvégi Vid láthatóan felszabadult volt a program után, laza, vigyorgós arcát mutatta, a magyar szurkolók nagy örömére.

– Láttál valami kivetnivalót a gyakorlatodban?

– A körülményekhez képest ez egy nagyon jó gyakorlat volt. Ez az első olimpiám: ahogy beléptem a terembe, telt ház volt, üvöltöttek, nem hallottam az edzőmet, hatása alatt vagyok én is a történteknek. Ezért is mentünk az edzésre először talajra, hogy szokjam a környezetet, hogy ne legyen nehéz a háromperces bemelegítés. Egy vb vagy egy budapesti Tornacsarnok nem segít abban, hogy megszokjam az ilyen környezetet, hogy 20 ezer ember előtt tornázzak. Egy gyakorlatom van, mások akár hat szeren is szerepelnek. Hulla fáradt vagyok, ki kellett zárni mindent az alatt az egy perc alatt, de úgy érezm, még ennél is jobbat tudok.

– Mosolyogtatok az edződdel…

– Voltunk már egy-két versenyen, tudjuk, egy gyakorlat mire lehet elég. Ahogy lejöttünk, sejtettük, hogy ez jó gyakorlat volt. Éreztük, hogy ebből bármi lehet.

Hidvégi Vid egyébként elmondta, mivel nagyon fáradtak, az esti csoportot már a faluból, a tévén keresztül nézik majd. Sűrű volt az elmúlt időszak, Berki Krisztiánt például már az első nap doppingellenőrzésre rángatták.

Érdekesség, hogy a döntőt csak nyolc nap múlva, augusztus 5-én rendezik majd. Remélhetőleg két magyarral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik