Sport

Botrány a dzsúdós öltözéke miatt

szaúd arábia (szaúd arábia)
szaúd arábia (szaúd arábia)

Ha a szaúdiak cselgáncsozója nem viselhet kendőt elképzelhető, hogy az ország küldöttsége távozik Londonból.

Nem született meg egykönnyen a döntés, de végül Szaúd-Arábia két női versenyzővel is képviselteti magát a londoni olimpiai játékokon. Most újabb felvonásához érkezett a dráma. A szaúdiak azzal fenyegetőznek, hogy kivonulnak az ötkarikás játékokról, amennyiben nem engedélyezik, hogy egyik női versenyzőjük Wujdan Shahrkhani fejkendőben küzdjön.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság sürgős találkozót rendez a szaúd-arábiai olimpiai szövetség, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség, és a londoni olimpia szervezőbizottsága között, hogy elkerüljék a szaúdi sportolók távozását – írja a TelegraphSport.

Jacques Rogge, a NOB elnöke több hónapon át küzdött azért, hogy nők is induljanak az arab országból. Sikeresen, így már nincs olyan olimpián szereplő ország, amely nem nevezett női sportolókat.

Az olimpia megnyitása előtt mindez veszélybe került: egy hajszálon múlik, hogy a diplomáciai siker teljes kudarcba csapjon át. Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke ugyanis kijelentette: Wujdan Shahrkhani nem harcolhat fejkendőben. Egyrészt biztonsági szempontból találták aggályosnak, másrészt ellentmondana a cselgáncs elveinek és szellemiségének. Nicolas Messner szóvivő is veszélyesnek minősítette a kendőben cselgáncsozást. Eközben az ázsiai országok cselgáncsszövetségei engedélyezik a muszlim nők számára a hidzsáb viselését.

A cselgáncsozó mellett másik nőként Sarah Attar középtávfutó 800 méteren indulna az olimpián, ha a feleknek sikerül megegyezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik