Sport

A világ kicsiben: az olimpiai faluban jártunk

london 2012 (olimpia 2012, london 2012)
london 2012 (olimpia 2012, london 2012)

Egy 36 hektáros területen, vadonatúj épületekkel és kiszolgálóhelyiségekkel működik az olimpiai falu, ahol 16 ezer sportoló lakik három hétig.

Az olimpikonok érkezése előtt igen, közeledvén a megnyitóhoz azonban már nem engedték be a média képviselőit a versenyzők otthonául szolgáló faluba, csütörtök kora délután kivételével.

Ismét nyári meleg fogadta a rengeteg újságírót, fotóst és televízióst, na meg a szokásos precíz biztonsági ellenőrzés. Ezúttal is mindenkit átvilágítottak, minimum C típusú procedúráról van szó. A Sport24 tudósítója is átesett ezen, de előtte még egy kellemes beszélgetésen, amelyet egy svéd újságíró kezdeményezett a buszon, ezt ezúton is köszönöm neki.

Merthogy a kolléga azonnal elkezdte sorolni a magyar esélyeket, szerinte kajak-kenuban, vízilabdában ott leszünk a topon, és a magyar férfi-kézilabdaválogatott is bombaerős. Na, igen, ezt nem is kellett nekünk mondani, ennek ellenére jó volt feltöltődni mások esélylatolgatásaival.

A londoni olimpiai falu Barcelona és Sydney után a harmadik, amely nagyon közel van a rendező város centrumához, büszkék is erre a britek.

A faluban a sportolók biztosan nem bosszankodnak: több mint 16 000 ágy, 9000 ruhásszekrény, 22 000 párna van a lakásokban. A sportolók, köztünk a mieink is, 2818 apartmanban laknak, 11 sokemeletes épületben. Ez 250 000 négyzetmétert jelent összesen, és egyik szobában sem lakik két embernél több.

Minden igényt kielégítőek a kiszolgáló helyiségek, így tényleg úgy érezhetik magukat, akár otthon lennének. Ha pedig kimennek sétálni, biztosan belebotlanak ellenfelükbe, jó barátjukba, a mindig segítőkész szervezőkbe és önkéntesekbe.

A falun tehát semmi sem múlik. Mi is így gondoljuk, ráadásul csodás látvány a házakon függő zászlók sorozata, itt erre a hétre mindenki elfelejti az ellentéteket, barátként tekintenek egymásra a sportolók.

Képeink között feltűnnek ebédelni igyekvő orosz hölgyek, Dragan Djukic, a brit kézilabda-válogatott (és a Pick Szeged korábbi) mestere, a teraszon pihenő francia és újságot olvasó szomáliai olimpikonok.

Az olimpiai falu hatalmas ebédlőjéről ide kattintva lehet képeket nézegetni, Usain Boltot és a többi jamaicai sportolót pedig ebben a cikkben örökítettük meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik