Sport

135 millió forintot érhet egy magyar arany

olimpiai érmek (olimpiai érmek, )
olimpiai érmek (olimpiai érmek, )

Húszmilliós jutalmat és életjáradékot kaphat Berki Krisztián tornász, Sidi Péter sportlövő, Janics Natasa női kajakos, a Janics Natasa – Kovács Katalin kajak kettős, Pars Krisztián atléta, valamint a férfi- és női vízilabdacsapat tagjai, ha aranyat hoznak Londonból.

Sportrovatunk vezetője szerint erre a hét aranyra jó esély lehet az idei olimpián. És akkor még ott a meglepetésfaktor. De hogy pontosan mekkora állami jutalomban részesülnek majd a legjobb magyar sportolók, azt az idén csak az olimpia után tudhatják meg. A MOB kérésére ugyanis nem árulták el előre az összeget, a sportolók érdekében. Állításuk szerint ugyanis a többmilliós juttatás lelkileg komoly terhet jelenthet egy éremesélyes sportolónak.

Az biztos, hogy most is kapnak pénzjutalmat, akik az első nyolc helyen végeznek, és az érmesek feltehetőleg legalább akkora összegre számíthatnak, mint a legutóbb, Pekingben. Akkor az arany 20, az ezüst 18, a bronz 14 millió forintot ért, míg a nyolcadik helyezés például 2 milliót. A díjazás a paralimpikonoknak is jár. Az olimpiai érmesek 35 éves koruk után járadékot kérhetnek, ami edzőiket is megilleti.

Eszmei értéke is nagy az érmeknek, anyagi értelemben viszont egész életre biztonságot nyújtanak

Egy olimpiai aranyért az előző éves havi bruttó átlagkereset jár (ez 2011-ben 213 ezer forint volt). Egy aranyérem a nem kicsi inflációt figyelmen kívül hagyva és 80 éves átlagkort számolva további 115 millió forintot jelent. A két összeg együtt így 135 millió forintra rúg.

Az ezüst ennek hatvan, a bronz negyven százaléka. Az edzők is kapnak járadékot, a versenyzőnek járó összeg felét (igaz, ők csak 45 éves koruk felett igényelhetik ezt), s ugyanennyi jár az elhunyt olimpikonok özvegyének is. Minden arannyal 20 százalékkal nő a járadék, s aki legalább 5-öt ér el, az dupla összegre tarthat igényt. Büszkeségünk, az úszásban 5 olimpiai aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot elnyert Egerszegi Krisztina ezek szerint havi 639 ezer forint járadékra jogosult. A járadék 2010 óta adómentes.

Hogy pontosan mennyit is költ az állam az olimpiai érmesekre, azt most (az olimpia és a nyári szabadságolások miatt) nem tudták megmondani a MOB-nál. A 2012-es költségvetésben 2,3 milliárd forintot különítettek el a sporteredmények és sportszakmai teljesítmények díjazására. Ezen belül van a járadék összege is. Egy 2009-es becslés szerint akkor mintegy 900-an részesültek olimpiai járadékban, mely mintegy 1,2 milliárd forintjába került az államnak. Egységnyi járadék ez alapján átlagban havi 111 ezer forintra jött ki 3 évvel ezelőtt. De mivel az érmek színétől, számától, illetve a státustól is függ (versenyzőről, örökösről vagy edzőről van-e szó) a juttatás, ez az átlag nem sokat árul el.

A járadékot nem kaphatják azok, akiknek például doppingolás miatt visszavonják az érmüket, s azok sem, akiket bűncselekmény miatt elítélnek. Ez utóbbi szabályt Farkas Péter olimpiai érmes birkózó marihuánatermesztési ügye után vezették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik