Sport

Tárgyi bizonyítékok Kővágó mellett

gyulai-marton(210x140)(1).jpg (gyulai márton, )
gyulai-marton(210x140)(1).jpg (gyulai márton, )

Kővágó Zoltán és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott doppingellenőrökkel, s nem tagadta meg a doppingellenőrzést.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára Kővágó Zoltán csütörtökön nyilvánosságra került doppingvétségesetéről elmondta, Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani, hogy nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel.

„Semmilyen tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy Kővágó Zoltán megtagadta a doppingellenőrzést – jelentette ki Gyulai Márton. – Amíg a versenyző számos tárgyi bizonyítékkal támasztotta alá igazát, addig a másik oldalon egyetlen ember, a vizsgálatot vezető doppingellenőr ellentmondásokkal teli vallomása áll.”

Kővágót tavaly augusztusban akarta ellenőrizni Szolnokon két doppingellenőr, de a megadott címen nem találták. A doppingellenőrök állítása szerint ezután felhívták az atlétát telefonon, aki megtagadta a találkozást, azaz az ellenőrzést. Ezért pedig kétéves eltiltás jár.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) értesítése után a független magyar doppingbizottság június 6-án úgy foglalt állást, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. Ezután az IAAF a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely eltiltotta a diszkoszvetőt.

Gyulai Márton hangsúlyozta, értetlenül áll az eset előtt, mivel minden Kővágó igazát bizonyítja. Az MTI kérdésére a MASZ főtitkára közölte, az fel sem merült, hogy a versenyzőt megfosztják a júniusi Európa-bajnokságon szerzett bronzérmétől.
Mindez megerősíti a Sport24-nek azt az álláspontját, hogy Magyarország dobóatlétáinak egyfajta „koncepciós kivégzése” folyik, amelyben 2004, Annus Adrián és Fazekas Róbert doppingvétségei óta vesztésre állunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik