Sport

Rekordot döntene a magyar szörfös

gádorfalvi áron (gádorfalvi áron)
gádorfalvi áron (gádorfalvi áron)

Igazi ötkarikás veteránnak számít Gádorfalvi Áron: ötödik alkalommal versenyzik magyar színekben az olmipián.

Gádorfalvi Áron először az 1996-os atlantai olimpián állt deszkára, ott volt Sydneyben, Athénban, Pekingben és most Londonban is versenyezhet a világ legjobbjai ellen.

Indulás előtt elárulta a Sport24-nek, hogy milyen taktikai húzással készült.

A szörfös már Rióra is készül, és azt is elárulja, hogy mit tesz, ha 2016-ban nem lenne szörf az olimpián.

Ötödjére utazol a magyar csapat tagjaként az olimpiára. Van olyan versenyszám, amire mindig elmentél nézőként, láttál magyar aranyéremszerzést?

A vízipólósokat szoktam megnézni, mikor ők játszanak, akkor én már végeztem a versenyzéssel. Kajak-kenura viszont még soha nem jutottam el, ők általában nagyon messze vannak. Most körülbelül 200 kilométernyire lesznek Londontól a mi versenyeink, nem is az olimpiai faluban fogunk lakni.

Melyik volt a kedvenc olimpiád?

Sydney, de nem az eredményem nézve. Az volt a legbarátságosabb, a legjobb hangulatú. Jó volt a szervezés, szép helyszínen voltunk, az Operaháznál voltak a pályák. A verseny után pedig kimentünk hullámlovagolni.

Szeretnél hatodjára, Rióba is utazni?

Igen, bár az lenne az igazán nagy dolog, ha hétig eljutnék (ezzel megdöntené Gerevich Aladár rekordját, aki hatszor szerepelt ötkarikás játékokon). Persze ez kevesebbet számít, mint egy olimpiai arany, vagy más érem.

A szörf, mint olimpiai sportág a túlélésért küzd, most úgy néz ki, hogy 2016-ban már kitesurf lesz helyette.

Még nem száz százalék, nagy a harc. Májusban megszavazták a kitesurföt, de végleges döntés, úgy tudom, hogy csak télen lesz. Nagyon lobbizik a windsurfsport, hogy ne így legyen, a kite meg még nagyon új, talán 50 százalék, hogy marad az olimpiai sportok közt. De nem látok bele a döntés hátterébe.

Van B terved?

Ha kite lesz? Akkor kite-ozni fogok. Azt mondják, hogy nincs olyan nagy különbség.

Az meg se fordult a fejedben, hogy abbahagyd?

Az olimpia után pihenni fogok egy-két évet biztos. Hacsak nem jön egy olyan szponzor, aki megköveteli, hogy csináljam, és bent kell lennem az első húszban (a világranglistán). Sajnos az anyagiakat nézve nem vagyok annyira bizakodó, és erre nem látok sok esélyt, bár sose lehet tudni. Azt is lehet például, hogy egy telet kihagyok, 2-3 hónapig csak alapozok. A világbajnokság szeptemberben van, elég hozzá márciusban elkezdeni szörfözni.

Peking után két évig abbahagytam, mert esélyem sem volt, hogy pénzt szerezzek. Úgy nincs kedvem csinálni, hogy egyre rosszabb leszek. Csak úgy csinálom, ha tudok előrelépni. Ahhoz legalább évi 5 millió forint kell, ha ennyi nem jön össze, akkor nincs értelme.

Az olimpiai felkészülésre kaptál támogatást?

Ilyen rossz évem ebből a szempontból még sosem volt. Tulajdonképpen saját pénzből készültem fel az olimpiára. Ebben az is közrejátszik, hogy az egyesületemmel is elég rossz a viszonyom most, de aránylag későn – egy hónappal ezelőtt – utalta a MOB az erre szánt összeget.

Te egyébként mit dolgozol?

Még elmondhatom, hogy főállásban ezt csinálom, hiszen kapok még ösztöndíjat. Olimpia után kérdés, hogyan lesz, változásokra számítok. Ami leginkább leköti az energiámat az a Szörfakadémia, sokat dolgozunk vele, megy a szponzorgyűjtés, táborokat rendezünk, külföldre, versenyekre visszük a fiatalokat. Van egy csomó ötlet, amit szeretnénk megvalósítani.

Számít, hogy most milyen eredménnyel végzel Londonban?

Az első tízbe bekerülés már önmagában nagyon jó lenne, de igazi változást, főleg támogatás szempontjából a pontszerző hely jelenthetne. Akkor a sportág is sokkal több pénzt kapna, és én is más kategóriába kerülnék.

Mennyire jellemző, hogy a tengerparttal rendelkező országokból jönnek a versenyzők, alakul ki az élvonal?

Eléggé, de mindig van kivétel, Sydneyben például egy osztrák srác nyert. Pénzzel meg lehet oldani sok mindent. Akiknek van tengerpartjuk, ők sem kimondottan otthon edzenek, hanem összeállnak – akár nemzetközi – csapatokra, és együtt járják a világot. Nagyon fontos az edzőpartner nálunk. Együtt kell edzeni másokkal, együtt kell menni versenyekre.

Te kikkel edzettél mostanában?

Lengyelekkel voltam sokat, illetve az olimpia helyszínén álltam össze emberekkel a helyi klubokból.

Elég befogadó, nyitott közösségnek hangzik.

Rá vagyunk kényszerítve egymás társaságára. Egyedül nem lehet. Egyrészt nagyon unalmas is lenne. Sok sportnál az idő az ellenfél. A szörfben viszont nem mérvadó, nagyon függ az időjárástól. Ezért kell mindig egy kontrol ember, ugyanazokkal a körülményekkel, ő az összehasonlítási alap. Nagyon fontos az edzőpartner, és az is, hogy minél jobb legyen, hogy felfelé húzzon.

Mennyire számítasz rutinosnak a mezőnyben?

Akik most ott lesznek az olimpián túlnyomórészt idősebbek, meg már régóta ott vannak a topon. Van egy srác, aki 40 év körül van, neki a hatodik olimpiája lesz, és simán van esélye a legjobb tíz közé kerülésre.

’94 óta vagy óta a magyar szörfözés élvonalában, tendenciaszerűen most mit látsz hazai szinten?

A mélypont olyan 3 éve volt, nagyon lassan kezd javulni a helyzet, akkor kezdtünk neki a Szörfakadémiának egy barátommal. Most már 12-13 gyerekkel foglalkozunk. Ez még mindig kevés, de úgy érzem, hogy nagyon lassan most elkezdett fejlődni. Bízom benne, hogy 4-5 év múlva már 40 fős fiatal csapatok lesznek.

Mennyiben alakította az időbeosztásodat, illetve befolyásolja a döntésedet, hogy családapa lettél, van egy kétéves kislányod?

Sőt, jön a második októberben. Nagyon megváltoztatja, a felkészülést úgy osztottam be, hogy két hétnél hosszabban nem vagyok távol, csak akkor, ha jönnek ők is.

Hogy látod, milyen esélyekkel vágsz neki az olimpiának?

Jól sikerült az utolsó pár verseny, a világkupán az első 10 közé is bekerültem. El lennék keseredve, ha nem sikerülne a legjobb helyezésemet (19. hely Pekingben a szerk.) hoznom. Bízom benne, hogy csökkenti a hátrányomat az is, hogy mindenki új felszerelést kap, eddig nekem sokkal rosszabb volt a többiekhez képest. Ez nagy lépés lehet.

Mi lehet az a nüansznyi dolog, ami melléd állhat? Van-e például olyan időjárási viszony, ami neked kedvezne?

Kicsit dupla vagy semmit játszom, mert lefogyasztottam, kis szélre készülve. Általában erős szeles a hely, de sose lehet tudni. Ha esetleg bejönne, talán még pontszerző helyre is lehetne esélyem.

Mindent összevetve, ha 15. tudnék lenni, az már nagy dolog lenne, de nyerni megyek természetesen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik