Sport

Kikaptunk az ukránoktól, nem leszünk ott az Eb-n

magyar kosárlabda válogatott (magyar kosárlabda válogatott, )
magyar kosárlabda válogatott (magyar kosárlabda válogatott, )

A magyar női kosárlabda-válogatott elveszítette utolsó mérkőzését a selejtezősorozatban Ukrajna ellen, így nem leszünk ott a kontinenstornán.

A magyar női kosárlabda-válogatott utolsó Európa-bajnoki selejtezőjre Juzsnyijba utazott, hogy az ukránok esetleges legyőzősével biztosítsa a helyét a jövőévi francia kontinensviadalra. Ráadásul a két nemzeti csapat ki-ki meccset vívott egymással, ugyanis a csoportból csak az első két helyezett jutott tovább, és ahogy azt előre sejteni lehetett, a fehéroroszok nyerték meg az A jelű ötöst.

Így a második helyéről az 5/2-es mérleggel álló magyar csapat, és a 4/3-mal harmadik Ukrajna csatája döntött.

A találkozó első pontjait az ukránok szerezték: Kurasova két büntetőjével vezettek a házigazdák. Az első játékrészben azonban csak 2-0-nál volt az előny az ukránoknál, mivel Horti Dóra, Nagy-Bujdosó Nóra és Allei Queigley vezérletével előbb négy, majd hétpontosra növeltük a különbséget, végül a negyedet Vajda Anna triplájának köszönhetően 22-14-re megnyertük.

A második negyedben közel két percig nem is találtunk be az ukrán gyűrűbe, miközben a hazaiak többször is, így négyre faragták a különbséget, majd Tsekova két büntetőjének és Iagupova hármasának köszönhetően 27-25-re felzárkóztak, sőt Tsekova újabb pontjaival ki is egyenlítettek. Ezt követően kicsit megráztuk magunkat, de 32-32-nél újra egált mutatott az eredményjelző. Szerencsére mégis mi mehettünk előnnyel a nagszünetre, ugyanis Honti Kata és Horti Dóra dupláival 38-35-re vezettünk.

A pihenő azonban az ukránoknak jött jól: zsinórban hét pontot szerezve 42-38-ra átvették a vezetést – Quigley, Horti és Honti is kihagyta a ziccereket -, és hiába futottunk az eredmény után, maximum csak egyenlíteni tudtunk. Az etap zárására hatpontos előnyt kosaraztak össze az ukránok: Zarytska és Iagupova nem tudott hibázni (57-51).

A záró negyedben így mindent egy lapra tett fel a magyar válogatott, ám négy és fél perc alatt mindössze három pontot tudtunk szerezni. Az etap felénél időt kértek az ukránok, de ez nekünk kedvezett, mivel megrázták magukat Hontiék, és az ő duplájával, valamint Horti Dóra két büntetőjével minusz négyre jöttünk fel.

A hátralévő két percben mindkét oldalon potyogtak a pontok, végül az ukránok örülhettek, ugyanis 73-66-ra megnyerték a találkozót, így a kék-sárgák lesznek ott az Eb-n, míg mi lemaradtunk a kontinentornáról, hiába a pontegyenlőség, ugyanis mindkétszer kikaptunk az ukránoktól.

Eredmény – kosárlabda Eb-selejtező, A csoport, 8. forduló

Ukrajna – Magyarország 73-66 (14-22, 21-16, 22-13, 16-15)
A legjobb dobók: Iagupova 23, Kurasova 16, Zarytska 12, illetve Honti 21, Quigley 11, Horti 11.

Az A csoport állása: 
1. Fehéroroszország, 14 pont – Eb-résztvevő 
2. Ukrajna, 13 pont – Eb-résztvevő
3. Magyarország, 13 pont 
4. Izrael,10 pont
5. Portugália, 7 pont

Később:
Izrael – Portugália

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik