Sport

Dopping: nem kell számítanunk athéni drámára

tiszeker ágnes (tiszeker ágnes, molnár zoltán)
tiszeker ágnes (tiszeker ágnes, molnár zoltán)

Minden idők legellenőrzöttebb olimpiája lesz a londoni, már ami a doppingvizsgálatokat illeti. A Magyar Antidopping Csoport páratlan színvonalú munkát végzett.

Alig két hét múlva kezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, és a hagyományoknak megfelelően a Magyar Antidopping Csoport átadta az elismervényeket a sportolóknak arról, hogy részt vettek az ellenőrzéseken, valamint a felvilágosító előadásokon is.

Merthogy idén először kötelező volt részt venni a fejtágítókon, és a sportolók – ahogyan azt dr. Tiszeker Ágnes, a MACS igazgatója, valamint Molnár Zoltán, a MOB főtitkára is elmondta – érdeklődőek, kíváncsiak voltak.

És annak is kell maradniuk, hiszen a felelősségük nemcsak óriási, de kizárólagos is: hiába ad nekik valaki vérnyomáscsökkentőt (mint a vízilabdázó Török Bélának), hiába tesz bele valaki valamit az üdítőjükbe, övék a felelősség és a bélyeg, a szégyen.

A londoni olimpiai falut július 16-án megnyitják, és onnantól kezdve augusztus 12-ig minden mintavétel olimpiai mintavételnek számít, annak minden következményével.

„Nehéz időszak volt az athénit követő, de köszönetet kell mondanom a Magyar Antidopping Csoportnak az azóta elvégzett munkájáért. Ez garancia arra, hogy tisztán jöjjünk haza Londonból. Óriási eredménynek tartom, hogy a WADA felkérésére népes magyar szakértőcsoport vesz majd részt az ellenőrzéseken a játékokon. Ennek üzenetértéke van” – mondta Molnár Zoltán, a MOB főtitkára a tanúsítványok átadása előtt, és azt is hozzátette, nagy eredmény, hogy az új Btk.-ba belekerült a doppinggal való visszaélés esete is. Aki ezek után gyógyszereket ír fel a sportolónak doppingcélból, szereket állít elő vagy azokkal kereskedik, komoly börtönbüntetésre számíthat.

Számok a londoni doppingellenőrzésekről

– Londonban 6250 ellenőrzést végeznek majd.

– 10 400 sportoló lesz a játékokon, így több mint 50 százalékuk mintát ad majd.

– 1000 doppingellenőr dolgozik majd. 150 kutatóvegyész segíti a munkát.

– Napi 400 ellenőrzés lesz. 240 tiltott vegyületet mutathatnak ki.

– 4400 négyzetméteres lesz a GlaxoSmithKline által felépített multifunkcionális labor.

– 24 óra alatt meglesz a minták eredménye.

– A mintákat 8 évig meg kell őrizni, és bármikor, új módszerekkel ellenőrizhetők.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője idézte John Fahey-nek, a WADA elnökének levelét, amelyben azt mondta, azok a sportolók, akik kvótát szereztek és doppingoltak, nyugodtan lépjenek vissza az olimpiától, mert úgyis elkapják őket.

„Minden idők legvizsgáltabb olimpiája lesz a londoni, és az analitikáról fog szólni. Ha egy olimpikon megbukik, az nem az ő személyéről szól, hanem egy sportág, egy nemzet aktuális állapotát mutatja, fejezi ki, és hozza szégyenbe. Elhomályosít minden egyéb sportsikert. Pekingben még lehetett érezni Athén hatását, de ez mára elmúlt, már csak azért is, mert sok fiatal került az olimpiai keretbe.

Garanciát nem tudunk arra vállalni, hogy nem lesz doppingeset, hiszen minden pillanatban változik a helyzet, akadt olyan sportoló, aki a repülőgépen vett magához valamit. De abban biztosak lehetünk, hogy tudatlanság, információhiány és feledékenység miatt nem bukik meg senki” – mondta Tiszeker, aki példákkal is alátámasztotta, mennyire figyelmesek a sportolóink.

Akadt, aki este tízkor hívta fel őt (hiszen nyilvánvalóvá tette mindenki előtt, hogy bármikor elérhető) Japánból, hogy egy gyulladáscsökkentőt kaphat-e a lábára. Hirtelen sikerült japán tolmácsot szerezni (nem volt egyszerű), és a sportoló is megnyugodhatott, aki addig nem akart elsősegélyben részesülni, amíg Tiszeker Ágnessel nem beszélt. Volt, aki azt is megkérdezte, bekenheti-e magát szúnyogirtó krémmel, és jól tette, fő az elővigyázatosság (egyébként igen, használható a krém).

Minden olimpikon minimum három ellenőrzésen átesett az elmúlt időszakban, és minden érintett fél kiemelte, példátlanul szoros együttmunkálkodás volt a szövetségek és a MACS, valamint a MOB között. Voltak kiemelt sportágak és sportemberek, a rekorder Cseh László, aki ebben az évben 14-szer adott mintát a MACS-nak, de van, aki 12-13 alkalommal. Egy szem súlyemelőnknek, Nagy Péternek hétszer kellett mintát szolgáltatnia.

Számok a magyar doppingellenőrzésekről

– 1100 állam által támogatott mintavétel történt.

– Az olimpiai bő keret tagjait majdnem 1000 minta ellenőrizte.

– Minimum 3 alkalommal mindenkit ellenőriztek.

– A 158 olimpiai kvótás 747 vizsgálatot „kapott” (ebből 631 vizeletminta, 116 vérminta).

– A 30 úszónk 172 ellenőrzésben részesült.

– A 19 atlétánk 96 alkalommal találkozott ellenőrrel.

– A kajak-kenusok (13-an) 62 mintát szolgáltattak.

– A 26 vízilabdázó 117 ellenőrzésen esett át.

Tiszeker Ágnes hozzátette, ma már egyre jobban ki lehet mutatni a rendkívül népszerű anabolitikus szteroidokat: ha például egy 50 méteres, vízzel teli medencébe egy kávéskanál szert teszünk, majd összekeverjük a vízzel és 5 millió pohárba kitöltjük, biztosak lehetünk benne, hogy mind az 5 millió pohár pozitív mintát eredményezne.

Az olimpián 6250 ellenőrzést tartanak, több mint 1000 ellenőr dolgozik majd a helyszínen. Fazekas Attila, az Emberi Erőforrás Minisztérium osztályvezetője azt mondta, reméli, hogy ha egy magyar sportoló meglát egy DOC feliratú mellényes munkatársat, nem kezd el a másik irányba haladni.

A MACS vezetője összefoglalója végén hozzátette, annyira komoly munkát végeztek az elmúlt időszakban, és a sportolók is annyira érdeklődőek, felelősségteljesek voltak, hogy az athéni drámára nem kell, hogy számítsunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik