Sport

Készenlétben több ezer brit katona

london 2012 (london 2012, olimpia 2012, brit hadsereg)
london 2012 (london 2012, olimpia 2012, brit hadsereg)

Az eddig mozgósított haderőn túl további katonákat rendeltek a brit fővárosba, ha a július 27-én kezdődő olimpián esetleg szükség lenne a bevetésükre.

A BBC szerda esti értesülése szerint – amelyet a brit védelmi minisztérium megerősített – a brit hadsereg 3500, Németországban állomásozó brit katona mozgósítási készültségét emelte.

Erre azért volt szükség, mert a játékok biztonsági őrizetével megbízott magáncég nem tudott garanciát vállalni arra, hogy időben ki tudja állítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet a vállalat erre 300 millió fontot (110 milliárd forintot) kapott az olimpiai költségvetésből.

A brit védelmi tárca már korábban bejelentette, hogy az olimpia biztonságának őrzésében a fegyveres erők egy külön erre a célra összeállított, 13.500 fős egységgel vesznek részt. Ha a most készenlétbe helyezett 3500 további katonát is Londonba vezénylik, a játékok védelmére bevetett katonai alakulat létszáma csaknem a kétszerese lenne az Afganisztánban harcoló brit kontingensének, amely jelenleg kilencezer fős.

A biztonsági készültség rendkívüli szintjét jelzi, hogy a brit hadvezetés hat helyszínre légvédelmi rakétaütegeket is telepít London belterületén, olyan elrendezésben, hogy az ütegek gyakorlatilag gyűrűbe fogják a fő olimpiai létesítmények – köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu – helyszínét, a kelet-londoni Stratford városrészt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik