Sport

Légvédelmi rakétákat telepítenek Londonba

rakéta (rakéta)
rakéta (rakéta)

Hat helyszínre telepít légvédelmi rakétaütegeket a brit főváros belterületén a brit hadsereg a július 27-én kezdődő olimpiai játékok biztosítása érdekében.

Az ütegek gyűrűbe fogják a fő ötkarikás létesítmények – köztük az új olimpiai stadion és az olimpiai falu – helyszínét, a kelet-londoni Stratford városrészt.

A kijelölt helyszínek között van például a Stratfordtól északra fekvő Enfield, az északkeleti Waltham Forest, az olimpiai központtól nyugatra elterülő Tower Hamlets, valamint a dél-délkeleti irányban lévő Greenwich és Lewisham. E városrészek zöme sűrűn lakott.

A városba a Starstreak High Velocity Missile nevű, földi indítású, rövid hatósugarú légvédelmi rakétarendszer egy ütegét telepítik. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint „alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek” ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.

A Londonba telepítendő másik légvédelmi eszköz a Rapier Field Standard C típusú rakéta, amely ugyancsak rövid hatósugarú rendszer, de repülőgépek mellett pilóta nélküli légi támadófegyverek, például robotrepülőgépek ellen is bevethető.

Philip Hammond brit védelmi miniszter kedden közölte, hogy mindez „csak az egyik eleme” a londoni olimpia védelmére kidolgozott „átfogó, többrétegű légtér-biztosítási tervnek”, amely „erőteljesen elrettentő hatású”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik