Sport

Luxusba „zárják” az olimpikonokat

olimpiai-falu(1)(960x640).jpg (olimpiai falu, )
olimpiai-falu(1)(960x640).jpg (olimpiai falu, )

Szépségápolás, szórakozás, ínyencfalatok a legfelsőbb szinten – a londoni szervezők mindent megtesznek azért, hogy a sportolók a legnagyobb kényelemben lakjanak.

Az ötkarikás játékokon résztvevő 16 ezer sportoló, edző és csapatvezető számára 1 milliárd fontos (több mint 350 milliárd forint) befektetésből készítettek szálláshelyet Londonban. Az újságírókat már beengedték körbenézni, az első versenyzők kicsit több mint két hét múlva vehetik majd birtokba az olimpiai falut, illetve azon belül a saját apartmanjaikat.

Az érkezéskor rendkívül barátságos őrökkel, és rengeteg biztonsági kamerával ellátott nyitott börtönre érzetét kelti a létesítmény. A biztonsági ellenőrzések pedig a reptérre emlékeztetnek – foglalta össze a Telegraph újságírója a szemle után. Ha a kívülről érkező támadások elleni intézkedéseken túljutva beér az ember a faluba, az már olyan mintha egy más világba csöppenne az ember – árnyalta a képet a második benyomás után.

Egy viszonylagos nyugalmat árasztó oázis várja a sportolókat, minden idők legnagyobb olimpiai faluja, ahogy a szervezők ígérték. Látszik, hogy a designra is különleges hangsúlyt fektettek, mind a 11 blokkot más-más építész tervei alapján készítették, rengeteg fantáziával és odafigyeléssel a részletekre.

Zsúfoltságról szó sem lehet: maximum ketten alhatnak egy hálószobában, és minden fürdőszobára maximum hárman jutnak. Az apartmanok mindegyikében van nappali és szélessávú wifi biztosítja az internetet.

Egy olimpián sem lehetetlen, hogy egy sportoló sérülést szenvedjen; külön, többek közt MRI-vel is felszerelt poliklinikát üzemeltetnek a pórul jártak megsegítésére. (Ennek szomszédságában lesz a magyar csapat szálláshelye egyébként.)

A versenyzők lelkének ápolásáról sem feledkeztek meg: van imaszoba is, ami természetesen multifunkcionális, legalábbis vallás szempontjából.

A küzdő feleknek a szépségről sem kell lemondaniuk: ingyenes hajvágás és minden színben kérhető körömfestés is várja az ezt igénylőket, akár az országuk zászlaját is kérhetik a kezükre.

Ami az ínyencségeket illeti: az összes kontinens ételkülönlegességeivel készültek, hogy a versenyzők ne maradjanak éhen. A gasztronómia kirándulás egy hatalmas étkezőben van lehetőség.

Akik pedig egy kicsit szeretnék kiereszteni a gőzt, ezt a „Globe” nevű helyen tehetik meg, ami tulajdonképpen egy bár. Egyedül annyi a „szépséghibája”, hogy alkoholt nem, csak vizet, izotóniás italokat és a szponzorok üdítőit szolgálnak fel benne. Viszont van benne 10 biliárdasztal, egy zenegép, külön terület a videojátékoknak, szabadtéri mozi és az aranytorkú sportolók kipróbálhatják magukat az élő zenekaros karaokéban is.

A falu kialakításánál külön hangsúlyt fektettek arra, hogy elkülönítsék a még versenyben lévőket azoktól, akik már végeztek, és már csak kikapcsolódásra vágynak. Például az úszók esetében feltételezhető, hogy még az ötkarikás játékok alatt megjön a kedvük a bulizáshoz, míg a más sportágakban még küzdő (honfi)társaik még pihenésre vágynának a megmérettetés előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik