Sport

Félig betegen is nyertek a kajakkirálynők

kovacs-katalin-douchev-janics-natasa(210x140)(1).jpg (kovács katalin, douchev-janics natasa, )
kovacs-katalin-douchev-janics-natasa(210x140)(1).jpg (kovács katalin, douchev-janics natasa, )

Douchev-Janics Natasa és a vírusos fertőzéstől szenvedő Kovács Katalin győzött a női kajak kettesek 500 méteres döntőjében a zágrábi Eb-n-.

A kétszeres olimpiai bajnok egységnek nem volt könnyű dolga, mert Kovács Katalin legyengülve ült hajóba a magyar csapatot sújtó vírusos fertőzés miatt.

A rajt után a mezőny eleje szinte egyvonalban lapátolt fél távig, nagy kérdés volt, hogy Douchev-Janics Natasáék mit bírnak a második 250 méteren.

A magyarok fogcsikorgatva ugyan, de megcsinálták a szokásos iramváltást, és ellapátoltak a mezőnytől. A legvégén a fehérorosz kettős nagyon jött, de a magyar páros szűk fél másodpercet megtartva előnyéből győzött.

„Nem mondanám, hogy a legtökéletesebb állapotban érkeztünk erre az Európa-bajnokságra, ahogyan a négyes során is említettem, nem éreztem magamban kellő erőt. Ma egy kicsit jobb volt a helyzet, de a rajtunk azért még mindig nem volt tökéletes. A válogatók és az Európa-bajnokság miatt negyedik vagy ötödik hete kell folyamatosan jól teljesítenünk, én már nem is tudom, hogy hányadik csúcsforma ez a részemről” – nevetett Kovács Katalin.

„Bíztunk egymásban és nagyon örülök ennek a születésnapi aranyéremnek. Azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy kár volt minket leírni. Egyet értek Katival abban, hogy most már jó lenne lezárni ezt a másfél hónapot, és jöhet az alapozó időszak” – tette hozzá Douchev-Janics Natasa.

Takács Kincső és Lakatos Zsanett női kenu kettesben elért 500 méteres sikerével és Kozák Danuta 500-as kajak-ezüstjével a vasárnap délelőttöt két arannyal és egy második helynél zárták a magyarok.

„Ez a realitás, én már jó ideje alapozó munkát végzek, kemény edzésekből érkeztem ide, így a végén érthető volt az is, hogy bekötöttem. Nem tartok Wagnertől, úgy vélem, a londoni olimpián zsákba teszem” – mondta rendkívül céltudatosan Kozák Danuta, aki a Janicshoz hasonlóan szülés után visszatért német Katrin Wagner-Augustin mögöt lett második.

Az olimpiai kvalifikációért is hajtó Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás és Pauman Dániel összeállítású 1000 m-es kajakos kvartett csak ötödikként ért célba, s ez azt jelenti, hogy ebben a számban még nem zárult le a londoni válogatás, ehhez ugyanis a dobogón kellett volna végeznie a hajónak.

A további 500 m-es döntőkben a Pintér Márk, Kugler Attila kajak kettes ötödik, Szalai Tamás (K-1), Mike Róbert (C-1) és a Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs kenupáros pedig egyaránt nyolcadik lett.

Eredmény – kajak-kenu Európa-bajnokság, Zágráb

Női K2, 500 m:

1. Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa 1:38.7 perc

2. Kjudzenka, Pautaran (fehérorosz) 1:39.14

3. Naja, Mikolajczyk (lengyel) 1:39.29

Ajánlott videó

Olvasói sztorik