Sport

Gyenesei Leila nyerte az öttusa-ob-t

A londoni olimpiáról lemaradó versenyző a két olimpikon, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta előtt lett aranyérmes.

Gyenesei Leila 2007, 2009, 2010 és 2011 után ötödször bizonyult a hazai mezőny legjobbjának. Sikeréhez nem férhetett kétség, mivel szombaton vívásban, úszásban és lovaglásban is a legjobb volt, így a lövészetekkel megszakított futásnak már csaknem 300 pontos előnnyel vágott neki a három szám után második helyezett Cseh Krisztinával szemben. A végén így nem kellett különösebben izgulnia, nagy fölénnyel győzött.

“Igazából számomra is meglepetés volt, hogy ilyen jól sikerültek a számok, mert lelkileg nem vagyok jó állapotban. Gyógyulófélben lévő édesanyámért is versenyeztem, amiatt külön boldog vagyok, hogy neki örömet szereztem” – mondta a célba érkezést követően.

A kombinált szám előtt az Alba Volán óvott, mert a versenybíróság 100 pontot levont Kovács Saroltától. Az esetről Szatmári László, a versenybíróság elnöke azt mondta: Kovács az egyik ugrásnál külső, edzői segítséget “vett igénybe”.

Konkrétan arról volt szó, hogy lova az első fordulóban – egy másik lovassal – a hármasugrás utolsó eleménél megállt, és úgy tűnt, hasonlóra készül, ám végül nem tette, köszönhetően a zsűri megítélése szerint jórészt annak, hogy a székesfehérvári versenyző edzője, aki ahhoz az akadályhoz közel állt, a kellő pillanatban bekiabálással biztatta ugrásra a lovat.

Az olimpiai induló Kovács negyedik volt a lovaglás után, de a kombinált szám neki sikerült a legjobban, így a második helyre jött fel. A dobogó harmadik fokára az ugyancsak londoni olimpikon Tóth Adrienn állhatott fel, aki hatodikként kezdte a lövészetes futást.

A mezőnyt két brit, illetve egy-egy szlovák és svéd versenyző tette nemzetközivé.

Csapatban megvédte címét a BHSE.

Eredmények – öttusa-Eb, nők

Egyéni verseny:

1. Gyenesei Leila (Alba Volán SC) 5256 pont
2. Kovács Sarolta (Alba Volán SC) 5128
3. Tóth Adrienn (BHSE) 5052

Csapatverseny:

1. BHSE (Tóth Adrienn, Cseh Krisztina, Filótás Edina) 14808 pont
2. Alba Volán SC (Gyenesei Leila, Kovács Sarolta, Hada Noémi) 14600
3. Alba Öttusa SE (Alekszejev Tamara, Szabó Noémi, Zics Adrienn) 13648

A férfiak versenyét vasárnap rendezik.

Ajánlott videó