Sport

Az érmek ragyogását elhomályosíthatja egy dopping-ügy

A hazai szabályozás szigorúbb, mint a nemzetközi: akit tiltott szerek használatán érnek, mindörökre elbúcsúzik az olimpiai szerepléstől.

Decemberben még csak nyolcvan olimpiai kvótája volt a magyar csapatnak, akkor a 130 olimpiai hely megszerzése optimista jóslatnak tűnt. A női vízilabda és férfi kézilabdacsapat kvalifikálta magát a londoni játékokra, a női kézilabdások nem, a vívók is a várakozások alatt szerepeltek, ám így is tisztes létszámmal tör tisztes eredményekre hazánk olimpiai küldöttsége a július 27-én kezdődő ötkarikás játékokon.

Fotók: Sipos Kata

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Győr24-nek úgy fogalmazott: örül, ha a pekingi három aranyat megismétli a magyar csapat és mérhetetlenül boldog lesz, ha ennél is többször játsszák el bajnokainknak a himnuszt.

„Van viszont egy ennél sokkal fontosabb dolog is: bármennyire is jól szerepelünk, ha dopping-ügy nyomja rá a bélyegét a magyar sikerekre, az a legszebb aranyakat is elhomályosítja – mondta Borkai. „Bízom benne, hogy a magyar csapat teljesen tiszta és sportszerű körülmények között küzd Londonban, ezért megtettünk mindent a MOB részéről.”

A felkészülési időszakban külön füzetet adtak ki, amelyben felsorolták, hogy melyek azok a szerek, amelyek tiltottak, illetve doppingvizsgálat esetén problémát okozhatnak. A MOB alapszabályát is módosította: amelyik versenyző az olimpiai felkészülés illetve az olimpia során doppingvétséget követ el, az kizárja magát az olimpiai családból, magyarul soha többet nem vehet részt olimpián.

„Sokkal szigorúbbak vagyunk, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – állítja a MOB elnöke. A szabályzással mindenki egyetértett. A versenyzők sem mondhatják, hogy nem voltak kellően tájékozottak, hisz minden szükséges információval elláttuk őket a felkészülésük során és kapják azóta is folyamatosan az adott szakágak sportorvosaitól is a tanácsokat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik