Sport

Spanyol könnyek, szerb nyugodtság

Rafael Nadal, Novak Djokovic (novak djokovic, rafael nadal, )
Rafael Nadal, Novak Djokovic (novak djokovic, rafael nadal, )

A párizsi Roland Garros Rafael Nadal győzelmével ért véget hétfőn délután, a győztes örömkönnyeket hullatott, ám Djokovic sem csalódott.

A vasárnapi esőszünet miatt hétfőn folytatódhatott a Roland Garros férfi egyesének döntője, az eső még ezen a napon sem hagyta nyugodtan teniszezni a két döntőst. Újabb esőszünet után azonban már a világelső Novak Djokovic sem tudta megakadályozni Rafael Nadalt abban, hogy immár hetedszerre nyerje meg a párizsi nyílt tenisztornát, ami rekord a sportág történetében. Nem véletlenül tartják a világ legjobbjának salakos borításon.

A spanyol 6-3, 6-4, 2-6, 7-5 arányban győzte le Djokovicot, amivel a szerb egy nagy sorozatát szakította meg: Djokovicnak a hétfői győzelemmel sikerült volna sorozatban mind a négy Grand Slamet megnyernie, ami eddig mindössze két teniszezőnek sikerült: Don Budge-nek, és Rod Lavernek kétszer.

Az elmúlt nyolc évben hetedszer játszhatott döntőt Párizsban Nadal, és mind a hetet megnyerte. Ezzel megdöntötte Björn Borg rekordját, aki hatszor diadalmaskodott a Roland Garroson. Nadal azt a Djokovicot tudta legyőzni, akitől a legutóbbi három Grand Slam fináléban kikapott, így különösen kedves számára ez a diadal:

“Ez egy nagyon nehéz győzelem volt a világ legjobbja ellen. Egymás után három Grand Slam-finálét buktam el, Wimbledonban, a US Openen és idén az Australian Openen is kifogott rajtam Novak, így ez most nagyon érzelmes pillanat számomra”. – mondta a spanyol a mérkőzés után a könnyeivel küszködve. “Ez a torna a legkedvesebb számomra mind közül”.

Nadal ezzel összesen már a 11. Grand Slam-győzelmét aratta, amivel a már említett Borg és Rod Laver mellé lépett a győzelmek számát illetően, már csak ketten vannak előtte: Pete Sampras 14, míg a világranglista 3. Roger Federer 16 alkalommal nyert pályafutása során Grand Slamet.

“Ezen a borításon biztos, hogy ő a legjobb játékos” – mondta Djokovic, majd hozzátette: “Nincs mentségem, győzött a jobb, én pedig gratulálok neki. Jövőre újra visszatérünk ide, és akkor még jobb leszek”.

Djokovic tehát nincs elkeseredve, mi több elismeri kollégáját. Véleménye szerint jót tesz a sportágnak, hogy három ilyen nagy játékos rivalizál egymással.

Utoljára 1973-ban fordult elő, hogy nem vasárnap adták át a győztesnek járó kupát a Roland Garroson. Erről Nadal édesapja – aki edzője is egyben – fejtette ki véleményét: “Jó, hogy az eső miatt félbeszakadt vasárnap a meccs. Ha nem kezdett volna esni, Djokovic nyer. Nagyon elkapta a fonalat, minden labdát pontosan ütött meg, a fiam kicsit megtorpanni látszott. Jól jött a szünet, kicsit szerencsések voltunk”.

Nadal győzelme ellenére is második a világranglistán, Djokovic maradt az élen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik