Sport

Megvan Rátgéber kerete, a maximum a cél

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét a nyári Európa-bajnoki selejtezőre. Nincs meglepetés.

Véget ért a magyar klubszezon a Szolnok bajnoki döntőben aratott 3-1-es sikerével, innentől egy másik sorozatra figyelnek a magyar kosárlabdabarátok: a 2013-as női és a férfi Eb-selejtezőkre.

A szövetség úgy döntött, a szezon végén jelenti be a válogatott szakmai stábja, kire számít a nyári időszakban. A bejelentés pénteken megtörtént, bár ahogyan Rátgéber László szövetségi kapitány fogalmazott, a srácok év közben nagyjából tudták, számítanak-e rájuk a nemzeti csapatban vagy sem.

A magyar válogatott kerete

Trotter Obie, Wittmann Krisztián, Fodor Márton, Simon László, Hanga Ádám, Horváth Ákos, Molnár András, Vojvoda Dávid, Ferencz Csaba, Gáspár Dávid, Szabó Zsolt, Heindlein Roland, Tóth Gergely, Morgen Ferdinánd, Keller Ákos, Lóránt Péter, Trepák Zoltán, Tóth Ádám, Somogyi Gergely

A keretet 15 főre szűkíti a szövetségi kapitány az első két felkészülési meccs után.

A kapitány elmondta, Kámán Tamás, Simon Balázs nem vállalta a szereplést, és ugyanez a helyzet Körtélyesi Gergellyel, valamint az egészségügyi problémákkal küzdő Németh Istvánnal. Báder Mártonra még orvosi vizsgálatok várnak, azután dől el, lehet-e rá számítani.

A Sport24 kérdésére Rátgéber László kitért arra, miért hívta be a keretbe az Universiadén már szereplő Somogyi Gergelyt, aki öt éve az Egyesült Államokban kosarazik:

„A srác nemrég fejezte be Santa Barbarában az egyetemi bajnokságot, amit őszintén szólva nem ismerek, de végre csinált egy statisztikát. Volt, hogy 30 pontig jutott, volt, hogy 14 szerzett labdája volt. Jelenleg NBA-s csapatok workoutjain szerepel, járt a Los Angeles Lakersnél, a Denvernél. Június végén lesz a draft, amire nem valószínű, hogy rákerül, így ha ez így lesz, számítok rá. Azt hiszem, büszkének kell lennünk arra, hogy egy magyar srácnak esélye van arra, hogy bekerüljön az NBA-be. Ez legalább akkora cél kell hogy legyen a magyar kosárlabdának, mint az, hogy kijussunk az Eb-re” – így a kapitány.

Mindehhez Dávid Kornél, a magyar válogatott csapatvezetője annyit tett hozzá, hogy a 215 centis játékos ugyan korábban kevés szerephez jutott a Santa Barbara-i csapatban, de az utóbbi időben jóval többhöz, hiszen a nyugati partvidéken kevés a magas játékos. Éppen emiatt lehet esélye arra, hogy egyszer lecsapjanak rá. „Elvileg nincs rajta az egyes és a kettes draftlistán sem, de a magasságot nem lehet tanítani, neki viszont megvan, így később megnyílhat előtte az út. Nagyon pozitívan nyilatkoznak róla, többet mutat annál, mint amennyit gondoltak róla” – mondta az NBA-t megjárt Dávid.

Arról is érdeklődtünk Rátgéber Lászlónál, mivel lehetne a játékosok pszichikai állapotát javítani, hiszen sokak szerint nem voltak ott fejben tavaly, amikor a finnek és a portugálok ellen is elbuktunk a sorsdöntő mérkőzéseken.

„A válogatott korábban nagyon nehéz helyzetben volt, szerintem Mészáros Lajos gatyába rázta a társaságot. Én egyeztettem a korábbi kapitányokkal, több nevet nem hiszem, hogy meg tudtunk volna hívni a csapatba. A saját önbecsülésünket a helyén kell kezelnünk, és senki ellen nem szabad magunkat favorizálni, ez talán a múltban bekövetkezett. A másik gond inkább a csapat szerkezetében lehetett, a játékosok nem azon a poszton szerepeltek, amelyiken a klubjukban, másrészt kevesen játszottak heti két tétmeccset.

Meg kell találnunk a megfelelő szerepköröket. Van, akinek a fontossági szerepköre pozitív, van, akinek negatív irányba változik majd, kezdve akár Hanga Ádámmal vagy Lóránt Péterrel. A munkával és a kohézióval kell olyan mentális állapotot kialakítani, ami előre vezet. Az én ars poeticám az, hogy nem az eredményre kell koncentrálni, pontosabban az a távlati cél, ugyanakkor a legfontosabb, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Ha ez így lesz, párosulhat az eredményességgel is” – mondta Rátgéber László.

A magyar válogatott játékosai már pénteken klinikai vizsgálatokon vesznek részt a Sportkórházban, első felkészülési meccsüket egy győri és egy pécsi edzőtábor után június 27-én és 28-án játsszák a svédek ellen Pécsett. Ezután Szombathelyen készülnek, majd Belgrádban játszanak edzőmeccseket. Az első selejtező Ukrajnában lesz augusztus 15-én, ezután heti két tétmeccsel tudják le a sorozatot.

Az ellenfelek: Ukrajna, Ausztria, Horvátország, Ciprus.

Lóránt: már elfelejtettem a tavalyi kudarcot

A válogatott egyik meghatározó tagja lehet a spanyol Lagun Aro játékosa, Lóránt Péter. A négyes poszt egyik fő várományosától azt kérdeztük, mit lehet azért tenni, hogy fejben ott legyen a csapat a pályán.

„Abban, hogy fejlődjünk pszichésen, segített nekünk ez az egy év. Nagyon sok játékosnak a csapatból voltak sikerei, vagy akár kudarcai, át tudtuk értékelni a helyzetünket. Most persze megint előjönnek az emlékek a tavalyi kudarcról, a rossz játékról. Személy szerint nekem ez egy extramotiváció, hogy megmutassuk, nem vagyunk egy lesajnált csapat. Most létrejött egy új stáb, nagyon sok újonc van a csapatban, és ha keményen edzünk, akkor lehet esélyünk. Nem azt mondom, hogy lesz, hanem lehet” – így Lóránt Péter, aki értékelte a Sport24-nek saját szezonját is:

„Sajnos decemberben kiestem két hónapra egy sérülés után. Alapvetően a csapat jól szerepelt, történelmi eredmény volt, hogy messzire jutottunk a Király Kupában, olyan pályákon nyertünk, ahol még sohasem, megdupláztuk a nézőszámunkat is. Az edzőnk még gondolkodik, marad-e, ha meglesz a szakmai vezetés, akkor gondolkodnak azon, ki marad a csapatnál, ki nem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik