Sport

Régi-új ellenfelek az EBEL-ben

Az osztrák jégkorong liga (EBEL) szerdai ligaülésén eldőlt, hogy a Jesenice kilép, a Dornbirn és az Innsbruck viszont csatlakozik bajnoksághoz.

A SAPA Fehérvár AV 19 csapatának újabb riválissal kell megismerkednie. Az EBEL új tagja, az eddig a másodosztályú Nationalligában érdekelt Dornbirner Eishockey Club együttese bizony közel ezer kilométeres távolságra esik a koronázó várostól, így az eddiginél még több időt tölthetnek buszon a kék-fehér hokisok.

A fehérváriaknak hosszú évek óta vetélytársa volt az Acroni Jesenice gárdája, velük a szeptember 7-én induló új idényben már nem találkozhatnak a Fehérvári Ördögök, mivel a szlovén klub horribilis adóssága miatt nem kapott rajtengedélyt arra, hogy nevezzen a bajnokságra. Más kérdés, hogy a frissen alakuló junior EBEL-be benevezhetnek, vagy esetleg a Nationalligába is, bár ez még erősen képlékeny.

Az Innsbruckkal korábban jó meccseket játszott a Volán, majd három éve kiszálltak a tiroliak a ligából, visszatérésük már aktuális volt, főleg annak tekintetében, hogy a tavasszal befejeződött Nationalligát meg is nyerték.

2009. január 23. arany betűkkel íródott a fehérváriak történelem könyvébe. Akkor sikerült ugyanis 10-1-re legyőzni az Innsbruck csapatát, még ifjabb Ocskay Gáborral a Volán első sorában a Ted Sator irányította csapatnak. Még egy adalék a két csapat közös történelméből. 2008. október 10-én 5-0-ra nyert Fehérváron a Volán, második EBEL-idényében, ez, pedig azt jelentette, hogy először győzött ilyen nagy különbséggel.

Az eddigi állás szerint tehát az alábbi 12 együttes vehet részt az EBEL idei küzdelmeiben: Dornbirn Bulldogs, Graz 99ers, Klagenfurt, Liwest Black Wings Linz, Red Bull Salzburg, Rekord Fenster-Villach, TWK Innsbruck, Vienna Capitals (mind osztrák), Medvescak Zagreb (horvát), Olimpija Ljubljana (szlovén), Orli Znojmo (cseh), SAPA Fehérvár AV19 (magyar). A lebonyolítás idén is hasonló lesz, mint az előző szezonban: két teljes körös alapszakasz (44 mérkőzés) után ismét lesz középszakasz (10 mérkőzéssel). A felső hatos a kiemelésekért, az alsó a maradék két rájátszó-helyért küzd majd. Hogy az utolsó fordulókban szokásos „helyezkedéseket” elkerüljék, a középszakasz végén az első három pozícióban záró csapat sorrendben választhat majd ellenfelet magának a negyeddöntőre az 5.–8.-ak közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik