Sport

Visszavonult minden idők egyik legjobb pólósa

A pályafutása befejezése mellett döntött a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, aki olasz bajnokként vonul vissza.

“Fél évvel ezelőtt nem így gondoltam. De azután, hogy a Recco jelezte, igazából nem számít már rám, onnantól kezdve egyre inkább úgy gondoltam, hogy jól van ez így. Ha pedig nem a Reccóban játszom, akkor nincs értelme máshol újrakezdeni. Hiszen így olyan eredményekkel fejezem be, főleg hogy a bajnokságot is megnyertük, ami hát, a csúcs… Erre mondják, hogy a csúcson érdemes abbahagyni. Így fejeztem be a válogatottságot, s most a klubot is a csúcson hagyom abba.” – foglalta össze döntését a vlv.hu-nak az olasz Pro Reccóval bajnoki címet ünneplő Benedek Tibor.

A magyar vízilabdázás modern kori történelmének egyik legnagyobb játékosa a válogatottságtól már korábban búcsúzott: 2008-ban, a pekingi olimpiai bajnoki cím után döntötte el, nem száll többé medencébe a magyar válogatotott tagjaként.

“Lehetséges, sőt biztosan el tudtam volna vízilabdázni még két-három évet, abszolút nem volt problémám, annak ellenére, hogy ez az utolsó hónap sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Valószínűleg lelkileg elfáradtam abban, hogy tudtam, abba kell hagyni, ezért elég sokat betegeskedtem, és emiatt az állóképességem is jóval gyengébb volt, mint mondjuk március környékén.” – tette hozzá Benedek.

A lassan 40 éves sportoló pályafutása során nem egyszer állhatott fel a dobogó tetejére, így nem könnyű végiggondolni, melyik is a legszebb emlék: “Mindenképpen a sydney-i olimpia, de nagyon sok szép dologra tudok visszaemlékezni, azt hiszem, ma már az olimpiákon kívül nem is tudok sorrendet állítani a győzelmek között, mindegyik valamiért fontos volt. Van amit először nyersz, azért fontos, van amikor annyira kedves a csapat, hogy értük, van amikor dacból, hiúságból, mert csúcsot akarsz dönteni vagy éppen a csúcson akarsz maradni, és van, amikor a szerelmedért. A múltkor megszámoltam, 54 döntőt játszottam a pályafutásom során, úgyhogy volt ebből minden.”

“Harminc évig csináltam, úgyhogy most olyan, mint hogyha elmennék nyaralni, és majd szeptemberben megint kezdeném elölről. Biztosan nem lesz egyszerű. Nekem ez az életem, de hát el kell fogadni, hogy az ember megöregszik, jönnek a fiatalok.” – tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok, aki egyelőre nem tudja hova tenni a dolgot, bár abban biztos, hogy nem szakít teljesen a vízilabdázással, és a sportágban marad, de a részletekről csak később számol majd be. Az viszont biztos, hogy továbbra is Kemény Dénes másodedzője lesz.

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik