Sport

Győri napelemesek a dobogón

SZEnergy(960x640).jpg (SZEnergy)
SZEnergy(960x640).jpg (SZEnergy)

Második lett, vagyis ezüstéremmel térhetett haza a győri egyetem SZEnergy csapata, a Shell ECO Marathon Europe energiatakarékossági versenyéről.

A hollandiai Rotterdamban, városi körülmények között rendezték meg az idei a Shell Eco marathon futamot. A világcég 1983-ban indított versenyére ezúttal a meghirdetett kategóriákban 22 ország több mint 200 csapata nevezett.

A széchenyisek az első napon sikeresen teljesítették a szigorú gépátvételi procedúrát. A versenybírók átvizsgálták a kocsi mechanikai, elektronikai és biztonsági elemeit, s összehasonlították a Shell versenyszabályzatával, a csapat által elküldött technikai leírással. A győriek gyorsan vették ezt az akadályt, de a nevezett csapatok közül többeknek a szigor nagy gondot okozott, voltak, akik az indulási jogot is elvesztették.

A verseny alapvető értékelési feltétele volt a pozitív energiamérleg. „Több energiát kellett termelni, mint amit a jármű mozgása során elhasznált” – mondta a Győr24-nek Pup Dániel, a SZEnergy hallgatói csapatvezetője.

A gépátvétel után lelkileg megkönnyebbült győri egyetemistáknak ezúttal volt idejük felkészülni a másnapi bemelegítésre, a következő napok versenyeire. Az edzésnapokon kiderült, hogy a rotterdami pálya korántsem ideális az eddigiekhez képest: gondot okoztak az úthibák, a csatornafedelek, a csapat számára különösen nagy nehézséget jelentettek az árnyékos részek. A pálya egyharmadát fák és magas épületek árnyékolták, ezért szükséges volt a jó taktika a napos részeken. A műholdas felvételek elemzése során határozta el a SZEnergy Team a győztes futamon való elrajtolás pontos időpontját is.

A meteorológiai helyzetfelmérés természetesen nagyon jól sikerült. Szép napos időben indultak el a szombati, 39 perces futamra, ami egyben az utolsó esély volt a jó eredményhez. 10 másodperc kivételével az összes időt felhasználta a társaság, hogy minél több energiát termeljenek a napelemekkel. Az energiamérleg 121,7%-os lett, ami a második helyett jelentette a győri Széchenyi István Egyetem alakulatának.

A Kecskeméti Főiskola csapatának járműve egyetlen liter benzin felhasználásával 2696 kilométert tett meg, s ezzel saját kategóriájukban másodikak lettek. Vagyis a felhasznált egyetlen liter benzinnel el tudnának jutni Norvégia legészakibb pontjától egészen Milánóig.

Az indulókat 2012. május 31-én, csütörtökön 10 órakor köszöntik a campus vezetői, a szakmai támogatók, oktatók és hallgató társaik. A helyszín Győr, az Új Tudástér előtti sétány.

A SZEnergy csapat munkájáról részletesen a szenergy.sze.hu honlapon is érdekes részleteket olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik