Sport

Debrecen – Három magyar érem az első napon

Egy arany és két ezüst volt magyar szempontból az éremtermés a debreceniúszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján.

A legjobb eredménnyel a 400 méteres női vegyesúszás világbajnoka, Hosszú Katinka rukkolt elő, aki 4:33.76 perces remek idővel diadalmaskodott, ami a londoni olimpia szemszögéből is biztató. Ráadásul a szám ezüstérmét Jakabos Zsuzsanna szerezte meg, egyéni rekordján két másodpercnyit javítva (4:35.68).

A másik magyar ezüst birtokosa az a Kis Gergő lett 400 m gyorson (3:48.09), aki ezen a távon a legutóbbi, 2010-es budapesti kontinensviadalon harmadikként végzett. Ugyanennek a számnak a másik magyar döntőse, Rákos Patrik nyolcadik helyen zárt (3:52.80).

A nyitónap csapatversenyeiben helytálltak a magyar négyesek: a nők 4×100 méteres gyorsváltójában a Hosszú és Jakabos mellett Mutina Ágnest és Verrasztó Evelynt felvonultató kvartett negyedik lett (3:41.36), míg a férfiak hasonló számában Kozma Dominik, Cseh László, Bernek Péter és Takács Krisztián a hatodik helyen érkezett célba két országos csúcsot is felállítva. Utóbbi négyes 3:17.23 perccel adta át a múltnak a 2010. augusztus 9-én Kozma, Takács, Cseh és Mokány Balázs által elért 3:18.01-es rekordot, a váltó első embere, Kozma pedig 49.12-re módosította Zubor Attilának még 2001. július 27-én úszott 49.13 másodperces idejét.

Mindkét magyar döntőbe jutott 100 m férfi háton: a hétfői elődöntőből Bohus Richárd a negyedik (54.35 mp), az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter pedig az ötödik (54.47) legjobb eredménnyel biztosította helyét a keddi nyolcas fináléban. Emellett Bohus időeredményével teljesítette a londoni kiküldetést érő olimpiai A-szintet.

Az Eb-t hivatalosan a döntők-elődöntők programja előtt Nory Kruchten, a kontinentális szövetség, a LEN elnöke nyitotta meg, köszönetet mondva a magyar kormánynak, a Magyar Úszószövetségnek és Debrecen városának, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megszervezni az Európa-bajnokságot.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ és az Eb szervezőbizottságának elnöke azt emelte ki, hogy Magyarország hét éven belül már ötödik alkalommal házigazdája úszó Eb-nek, Kósa Lajos, Debrecen polgármestere pedig úgy fogalmazott, amennyire rövid idejük volt a felkészülésre, olyan alaposan próbáltak minden igényt kielégíteni.

A városi sportuszodában zajló Eb nyitányán – éppen születésének 27. évfordulóján – külön megemlékeztek Alexander Dale Oenről, az olimpiai ezüstérmes norvég mellúszóról, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa lehetett volna Londonban, ám tragikus hirtelenséggel három hete elhunyt a válogatott amerikai edzőtáborában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik