Sport

Hanga: jobb kosaras lettem, ez a legfontosabb

Kiválóan sikerült Hanga Ádám első spanyolországi szezonja. A magyar férfikosárlabda jelenkori legjobb játékosa az Assignia Manresa egyik legszínesebb egyéniségévé lett a szezonban. Szeptemberig itthon van, a válogatottal is nagy feladatok várnak rá.

Bejöttek a számításai, fejlődött az egy év alatt (Fotó: Facebook/Hanga Ádám Online)

A 23 éves kosárlabdázó az Albacomp együttesétől szerződött a világ talán második legszínvonalasabb bajnokságába, az Assignia Manresa csapatához 2011 nyarán. Már szezon közben érdeklődött iránta a spanyol klub, végül annak végén igazolt Ibériába.

Sőt, 2011 júniusában az NBA egyik patinás csapata, a San Antonio Spurs a 2. kör 29. játékosaként draftolta a 200centis magyar játékost. Nem véletlen tehát, hogy Hanga Ádám önbizalomtól duzzadva kezdhette első légiós évét, amely szinte tökéletesre sikeredett.

Ha megkérdezem, mit játszott ma hajnalban a San Antonio Spurs, akkor tudni fogod?

Természetesen, győztek, nem is kevéssel. Láttam a meccs összefoglalóját, általában ezeket szoktam nézni, hiszen a hétköznapokban pihennem kell abban az időben, amikor a meccseket játsszák. Most, hogy itthon vagyok és van időm, megnézek majd biztos élőben is egy-két NBA-meccset.

Mit gondolsz a Spurs esélyeiről? Ott is teljesen más a rájátszás, mint az alapszakasz, elég csak a Chicagóra gondolni, amely teljesen másik arcát mutatta a playoffban.

A Bullsnál az volt a probléma, hogy két alapemberük sérülés miatt kiesett, megsérült. Úgy érzem, a Spursnak elég komoly esélye van, hogy jó eredményt érjen el. Kiváló edzője van a csapatnak, aki remekül összerakta a társaságot, a fiatalok és az idősebbek jól kiegészítik egymást.

A szezon közben tartottátok a kapcsolatot?

Igen, alapszinten megvolt a kapcsolattartás. Nagyon jól esett, amikor egy-egy jobban sikerült meccsem után emailen jött a gratuláció tőlük.

Mi a helyzet az Albacomppal? Követted a szezonjukat?

Igen, igaz, csak az interneten tudtam, a statisztikai lapok alapján. Ebből nem mindent lehet kiolvasni, ezek csak számok, amik persze nem hazudnak. Nem volt szerencséje a csapatnak, abban sem, hogy a Szolnokot kapták a negyeddöntőben. Most úgy érzem, a bronzérmet megszerzi az Alba.

A zsákolásokat nagyon szerette a közönség (Fotó: Facebook/Hanga Ádám Online)

Egy hete érkeztél haza Spanyolországból. Az utolsó mérkőzéseken rendszeresen csapatod legjobbja voltál. Kicsit olyan ez, mint amikor az ember azt mondja, bárcsak tovább tartana a szezon. A végén nagyon lendületben voltál.

Igen, nagyon jól éreztem magam a Manresában. A sikereink kulcsa az volt, hogy nagyon összeszokott a csapat, nagyszerűek a csapattársaim. Voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyeink, de a végén teljesítettük a célkitűzést, bent maradtunk, sőt, még kis esélyünk arra is volt, hogy bekerüljünk a rájátszásba.

Hogyan fogadod azt, hogy teljesen máshogy kell élned, mióta Európa legjobb bajnokságában szerepelsz? Én vagyok nagyjából a 23. újságíró, aki keresett, mióta hazatértél. Van türelmed a nagyobb felhajtáshoz?

Van, és igazából nagyon jól esik, hogy sokan érdeklődnek felőlem. Nem mondom, hogy mindig kényelmes a helyzet, de ez a profi sport velejárója. Szerencsére nagyon sokat segít a menedzserem, Lóránt András, neki sokat köszönhetek, hogy úgy szervezi az életem, hogy az komfortos legyen a számomra.

Jó pár alkalommal bekerültél a spanyol bajnokság aktuális fordulóinak legszebb jeleneteit bemutató TOP7 összefoglalóba. Figyelgetted ezeket?

Igen, mondanom sem kell, hogy nagyon jól esett. De ennél is fontosabb, hogy az edzőm is azt mondta, jobb kosarassá váltam a szezonban.

A hírek szerint felszedtél 4-5 kiló izmot az ott töltött időszak alatt. Miben kell még előrelépned?

A játék minden elemében, a ziccerhelyzetek kihasználásától elkezdve a védekezésig, mindenben. Mivel atlétikus a felépítésem, 2-3 kilónál többet már nem érdemes felszednem, mert akkor elveszítem a ruganyosságom, robbanékonyságom, ami az egyik erősségem.

Kint járt nálad Rátgéber László, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. Ő a magyar kosárlabda egyik nagy egyénisége, aki még nem dolgozott férfi csapattal.

Nagyon jól esett, hogy eljött és megnézte egy bajnokimat. Jó embert ismertem meg benne, hasonló a gondolkodásmódunk, sok tekintetben ugyanazt gondoljuk a kosárlabdáról. Azért dolgozunk majd közösen a fiúkkal, hogy a válogatott tavalyi kisiklását elfeledtessük. A magyar férfikosárlabda talán kicsit le van írva, ezen szeretnénk változtatni. Amíg nem találkozunk a válogatottal, addig itthon egyéni gyakorlatokkal tartom magam edzésben. Az Eb-selejtezők után szeptember közepén térek vissza Spanyolországba.

Mennyiben lesz más az a Manresa, mint amelyikkel befejeztétek a szezont?

Ezt most még nem lehet megmondani, mert egy ilyen kisebb költségvetésű csapatnál nagyon nehéz együtt tartani a csapatot.

Mit tippelsz a magyar bajnoki döntőre?

A Szolnoknak kiváló a játékoskerete, nagyon összeszokott társaság, meg lennék lepve, ha a Falco meccset tudna nyerni a döntőben, még akkor is, ha a szombathelyieket nem szabad lebecsülni, hisz jó a kerete és az edzője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik