Sport

Egy Simon nem csinált nyarat…

A férfi kosárlabda bajnokság elődöntőjének első meccsén a Szolnok magabiztos játékkal legyőzte az Albacompot Fehérváron.

 

„Kell a győzelem, az ízét úgy élvezem!” – zengett a hangszórókból a találkozó megkezdése előtt néhány perccel. Hát, igen, elkélt volna a hazai siker az elődöntő első összecsapásán. Igaz ez a párosítás tavaly a bajnoki döntőben jött össze, de hát nem volt mit tenni, el kellett fogadni a sorsolást. A hivatalos feldobás előtt Ocskay Gábor a SAPA Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója dobta fel a labdát, ezzel mintegy az Albacomp Fehérvár is folytatta a hokisok által már elkezdett hagyományt. Igaz, itt nem kapta meg a labdát Ocskay, bezzeg a korong néhány utcával arrébb mindig az éppen ügyeletes vendégé, bedobóé lett…

Nem kezdett rosszul az Alba, az 5. percben már 11 pontos előnyt kovácsoltak Muhammad El-Amin vezérletével. Az amerikai mellett Simon Balázs, valamint Damian Hollis voltak, akik még az első negyedben „pontosak” voltak a Fehérvárból. A játékrész végére eszmélt a Szolnok, és elsősorban hárompontosai révén feljöttek öt pontra. Az a néhány perc, amíg fújtak a csapatok a negyedek között egyértelműen a vendégeknek tett jót, akik nemcsak egalizáltak, hanem átvették a vezetést is. Sokkal pontosabban dobtak, és a palánk alatt is eredményesebben harcoltak. Amíg a fehérváriak kulcsemberei némi pihenőt kaptak Dzunics Braniszlav vezetőedzőtől, addig a piros-feketék megpróbáltak „meglépni” ellenfelüktől, ez többször is sikerült, és állandósult az öt-hat pontos előnyük.

Így maradt ez a nagyszünetre is, igazság szerint hiányoztak az Albánál Keller Ákos pontjai, aki ugyan négy védőlepattanót szerzett, de mindössze egy dupláig jutott húsz perc alatt. Nem véletlenül kiáltotta öblös hangján egy szurkoló, hogy „Ákos, harcoljál!”, mivel nagyon nem ment a kék-fehérek centerének a folytatásban sem. Ahogy a többiek se dicsekedhettek azzal, hogy úgy Isten igazából odatették volna magukat. Kivéve Simon Balázst. Az Alba csapatkapitánya már nem egyszer elmondta, számára ténylegesen a rájátszással indul a bajnokság, az előtte lejátszott fordulók csupán arra jók, hogy hangoljanak a play-offra. Az irányító csúszott-mászott, lehetetlen szögekből ért el kosarakat. Sajnos egyedül volt ezúttal – talán még El-Aminnak akadtak jó pillanatai rajta kívül. Így, pedig nehéz nyerni egy Euro Challenge döntőt megjárt, és tegyük hozzá hosszabb kispaddal rendelkező Szolnok ellen. Trotter Obbie, Brandon Gay, és Hriszto Nikolov kilenc hárompontost szórtak, ez döntőnek bizonyult a végeredmény szempontjából.

Végül is nem történt egyéb, mint, hogy az Olaj ellopta az Albacomp pályaelőnyét, egy azonban biztos, hogy hétfőn rettenetesen nehéz, ennél sokkal nehezebb negyven perc vár az Albára a Tisza-ligetben. Csak abban bízhatnak a kék-fehér hívek, hogy a tavalyi bajnoki döntőhöz, és az idei bajnokihoz hasonlóan felül tudnak emelkedni a fehérváriak, mert 0-2-ről megnyerni egy három győzelemig tartó párharcot szinte lehetetlen.

Jegyzőkönyv:

Albacomp Fehérvár-Szolnoki Olaj 71-79 (22-18, 15-25, 19-21, 15-15)
Székesfehérvár, 2434 néző, vezette: Pálla, Győrffy, Ádám.

Albacomp Fehérvár: Simon B. 24/9, El-Amin 17/3, Hollis 15, Keller 5, Chism 8

Csere: Bódi 2, Hendlein, Juhos,  Supola

Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

Szolnok: Trotter 20/9, Horváth Á. 8, Mills 13/3, Nikolov 12/3, Báder 2

Csere: Trepák 8/6, Fodor 2, Gay 14/12, Grebenár

Vezetőedző: Pór Péter.

Kipontozódott: Chism 38. perc, Hollis (40.).
Az eredmény alakulása:   3. perc: 6-2, 8. perc: 17-15, 12. perc: 22-23, 18. perc: 30-38, 22. perc: 39-49, 26. perc: 50-55, 34. perc: 60-64, 38. perc: 61-68.

Edzőszemmel:

– Sajnos az első negyedbeli előnyünk után elkezdtünk kapkodni, utána pedig jobbára futottunk az eredmény után. 1-0 oda, a Szolnok ma jobb volt nálunk –az első negyedet kivéve – ennek elsődleges oka, hogy nem védekeztünk úgy, ahogy kellett volna egy elődöntőben. Ígérhetem, hogy Szolnokon mindent meg fogunk tenni az egyenlítésért.– Dzunics Braniszlav az Albacomp Fehérvár vezetőedzője

– Az elején nem sikerült az Albacomp gyors indításait megállítanunk, el tudtak húzni, egy kisebb különbségre. Amikor már rendezni tudtuk a sorokat, és öt-öt elleni játékra késztettük őket, akkor állt vissza a rend. Az első félidőben ahhoz, hogy fordítani tudjunk kellettek az extra hárompontos dobásaink, amelyek jó százalékkal sültek. Kézben tudtuk tartani a mérkőzést, szinte végig nálunk volt az előny, és a végjátékba is úgy mentünk be, hogy hat-hétpontos előnnyel bírtunk. Most visszavettük a pályaválasztói előnyt, de ez semmit nem jelent, ez play-off, tulajdonképpen semmi nem történt… – Pór Péter a Szolnok vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik