Sport

A Mercedes veszi meg nekünk Nagy Lászlót?

Az ember olvassa a híreket és csak kapkodja a fejét Nagy Lászlóval kapcsolatban. Ezért megpróbáljuk körüljárni az ügyet.

Mint korábban megírtuk, szerdán a Barcelona csapatának technikai igazgatója, Nagy László egykori csapattársa és mentora, Enric Masip hivatalosan is bejelentette, hogy a magyar átlövő elhagyja jelenlegi együttesét és az MKB Veszprémhez igazol. „Anyagi megfontolásból távozik és ez érthető. Ugyanakkor klubunk mindent elkövetett annak érdekében, hogy maradjon. 2014-ig, húsz százalékkal emeltük volna a fizetését, és azt szerettük volna, hogy Laci, aki külföldiként elsőként viselhette a Barcelona csapatkapitányi karszalagját, pályafutása után is nálunk maradjon. A Veszprém ajánlatával azonban nem tudunk versenyezni, amely több mint kétszeresére növelné Laci jelenlegi jövedelmét” – nyilatkozta Masip a spanyol sportsajtónak.

Nagy László (kékben) éppen egy veszprémi játékost dönt fel.
Kérdés: feldönti e a veszprémi költségvetést is?

A világ legjobb kézilabdázójának választott játékos jelenlegi bére belső információk szerint éves 300 ezer euró (85 millió forint), így a szponzoroknak csak Nagy fizetésére 600 000 eurót (170 millió forintot) kell előteremteni évente.

De honnan a pénz?

Úgy látszik megnyíltak a pénzcsapok Veszprémben. A verebek azt csiripelik, hogy a győri női kézilabdát felkaroló Audi után a veszprémi férfiak is autóba ülnek, nevezetesen a Mercedes-gyárral hozzák hírbe őket. Mondjuk a sportot támogató TAO törvény minden lehetőséget megad arra, hogy a világcég kecskeméti vállalata az amúgy is adóra költendő forintjait célirányosan sporttámogatásra utalja át. Ha segítségükkel a Veszprémből BL döntős csapat formálódna, akkor Európában is kiváló reklámértéket vásárolnak relatív aprópénzért – adóforintból. Logikus lépés lenne.

A Veszprém így nemcsak mert Nagyot álmodni, de további erősítést is tervez. A hírek szerint Nagy László mellé világverő zsoldoshadsereg verbuválódik. Tárgyalnak a chilei beállós Marco Antonio Onetoval, a spanyol balszélső Cristian Ugaldeval, sőt, a CO Zagreb olimpiai és világbajnok irányítójával, a horvát Ivano Baliccal is.

A horvát világsztár irányító Ivano Balic plusz Nagy László óriási erősítést jelentene

Most jön Nagy, vagy lehúz még egy évet Barcelonában?

Egyes hírek szerint Nagy Laci kivásárlási ára – 2013-ig szóló szerződése van – sem akadály már, mert egyrészt alkuképes ez az inkább futballban elfogadott összeg, másrészt a szintén élő szerződéssel rendelkező veszprémi kapust, Fazekas Nándort a Göppingeniek akarják szintén kivásárolni élő szerződéséből. Így csak az a kérdés, sikerül a válogatott kapusért annyi bevételre szert tenni, amely fedezi Nagy árát? Mivel az üzletet mindhárom fél támogatja, feltehetőleg heteken belül lezárul az ügy.

Mi lesz az ifjú veszprémi magyar játékosokkal?

A magyar kézilabda-utánpótlásért, nota bene a válogatottért szorító szurkolók feltehetik a kérdést: mi lesz így a tehetséges magyar játékosokkal? Hogy jutnak játéklehetőséghez, nemzetközi rutinhoz? Az üzlet részét képezheti, hogy az idén a magyar bajnokság nyolcadik helyén záró Kecskeméti KSE – ahova szintén juthat az autógyár TAO támogatásából – befogadná a magyar ifjakat. Az eképpen megerősödött “hírös városi” kiscsapat pedig akár a kisebbik európai kupába is kijuthat.

Magyar válogatott lesz, vagy spanyol az olimpián?

Így már csak Nagy magyar válogatottsága és olimpiai részvétele a kérdéses. A spanyol sportlap, az AS állítása szerint Nagy ugyan megkapta a spanyol állampolgárságot, de május 25-ig kell hivatalosan nyilatkozzon, spanyol állampolgár lesz-e vagy magyar. Ugyanis, ha a spanyolt választja, le kell mondania a magyarról, mivel Spanyolország nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Kérdés, mit akar Nagy. A világ legjobb kézilabdázójának a magyar válogatottsággal kapcsolatban három fő problémája volt, a biztosítás, a megfelelő ellátás és napidíj – nem csak neki, a csapatnak. Ezek a feltételek az új elnök Vetési Iván érkezésével már a szerbiai Európa-bajnokságon teljesültek, így nincs több kifogás.

Mikor lesz végleges döntés mindebben?

Egy biztos, Veszprémben hatalmas a csönd. A klub honlapján írásunk pillanatában még a Marian Cozma ellen elkövetett bűncselekményben részt vevők büntetési tételei jelentős enyhítésén jogosan felháborodott április 28-án jegyzett írás volt a vezető hír. Annyi bizonyos, hogy jövő hétre sajtótájékoztatót ígérnek, ahol mindenre választ adnak.

Nekünk ettől függetlenül akadnak további kérdéseink a témát illetően. Leginkább az: vajon üzletileg logikus lépés egy 31 éves játékosra 170 millió forintot, azaz két komplett magyar klub költségvetését elkölteni?
Ha a fentieket elfogadjuk, igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik