Sport

Elhunyt a norvég úszósztár, Gyurta nagy ellenfele

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja.

Tragikus körülmények között hunyt el korunk egyik legjobb úszója (Fotó: AFP)

A 100 méteres mellúszásban tavaly világbajnoki címet szerző, a 2008-as pekingi olimpián második, 200 méteren kétszeres Eb-ezüstérmes Alexander Dale Oen az Egyesült Államokban hunyt el.

A tragédiáról Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke, az Európai Úszó Liga alelnöke, mint a szervezet kommunikációs vezetője tájékoztatta a közvéleményt kedden.

“Az olimpiai esélyesnek számító norvég fiú az Egyesült Államokban, arizonai edzőtáborozás közben hunyt el, tréning után, a zuhany alatt találtak rá holtan” – mondta Gyárfás.

A híradások szerint szívrohamot kapott a klasszis, és a gyors orvosi beavatkozás ellenére már nem tudtak rajta segíteni.

“Hirtelen, minden előjel nélkül hunyt el, helyi idő szerint hétfőn este, a flagstaffi edzőtáborban” – írta közös közleményében az olimpiai bizottság és a Norvég Úszó Szövetség.

Ola Ronsen, a csapat orvosa szinte azonnal a helyszínen volt, és a mentő is gyorsan megérkezett, de ez is kevésnek bizonyult. “Őszinte részvétem a családjának, együtt érzek velük. – mondta Per Rune Eknes, a helyi úszó szövetség elnöke. – Ez Norvégia úszósportjának legnehezebb napja.”

A magyar úszóválogatott egy részének balatonfűzfői edzőtáborában a debreceni Európa-bajnokság előtti záró felkészülési szakaszt irányító Kiss László szövetségi kapitány így reagált Dale Oen halálhírére:

“Az első szó természetesen a megrendülésé, a részvété, a második gondolat pedig az, hogy több évtizedes pályafutásom alatt egyszer sem találkoztam még ilyesfajta tragédiával. A mi sportágunkra ugyanis abszolúte nem jellemző, s egyetlen másik hasonló esetről sem tudok, amikor szív- vagy keringési probléma okozta volna egy úszó halálát. Az orvosi vizsgálatok végeredménye talán magyarázatot ad majd a miértre.”

A tavalyi világbajnoki győzelme:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik