Sport

Május vége előtt nem döntenek az ETO sorsáról

A klubot a perben képviselő Juan de dios Crepo Pérez nemzetközi sportjogász januárban nyújtotta ba a CAS-hoz, a svájci Sportdöntőbírósághoz a fellebbezést a döntés ellen. Pénteken került sor Svájcban a tanúk meghallgatására.

 

Az ETO tárgyalóküldöttsége a sájci sportdöntőbíróság előtt (forrás/fotó: eto.hu)

A Győri ETO FC fellebbezett az UEFA Fellebbviteli Testületének 2011. november 29-i döntése ellen,melyet az UEFA Ellenőrző és Fegyelmi Testületének 2011.június 16-i döntése előzött meg, ekkor az MLSZ-t és a Győri ETO FC-t is megbüntették. A Fellebviteli Testület elutasította az MLSZ fellebbezését a büntetés ellen, és helyben hagyta a Fegyelmi Testület korábban kiszabott bírságát. A Győri ETO FC fellebbezését részlegesen ismerte el, és háromról két szezonra csökkentette azt, a 2011/12 és 2012/13-as klubversenyekre vonatkozóan egy alkalomra kizárta a klubot a szereplésből, az 50.0000 € bírságot pedig helyben hagyta.

 

A kilenc példányban készült anyag mintegy 50 oldalon, 192 pontban ismertette az ETO álláspontját. Ennek mellékletét képezte Szabó István független könyvvizsgáló nyilatkozata, a témához kapcsolódó EU direktívák és számviteli szabályok gyűjteménye, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség írásbeli nyilatkozata. A CAS három tagú testülete választott bíróság, melynek a mai tárgyaláson megjelent tagjaiba az UEFA és a Győri ETO részéről 1-1 fő került beválasztásra. A Lausanne-i székhelyű nemzetközi bíróság tárgyalása pénteken kezdődött meg, az ETO részéről  kulcsfontosságú tanúk lettek meghallgatva; Klement Tibor ügyvezető igazgató, dr. Gertner Zoltán MLSZ adminisztráció igazgató, dr. Gudra Tamás MLSZ gazdasági igazgató és Szabó István könyvvizsgáló. Ezt követően Juan de dios Crespo Pérez védőbeszéde következett. A bírósági meghallgatás után az ítélethirdetés május második felére várható.

 

Az ügy háttere az ETO FC és az FC Flora Tallin közötti szerződésben szereplő  számlával kapcsolatos számviteli kérdés megítélése. Az UEFA szerint az ETO úgy játszott az Európa Liga 2010/11-es selejtezőjének 1., 2., 3. és utolsó, 4. fordulójában, hogy nem felelt meg mindenben a szövetség licenckövetelményeinek. A testület úgy vélte, a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségének a Győri ETO FC nem tett eleget. Az ETO álláspontja az, hogy az észt játékos, Jarmo Ahjupera (képünkön) vételárának maradékát – 50 000 eurót – addig nem fizethették ki, amíg a futballista korábbi egyesülete az FC Flora Tallin nem állított ki számlát róla. A számla 2010. augusztus 16-án érkezett meg Győrbe, és azután kiegyenlítésre került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik